Menü

Lúdtalppal az élet...

A lúdtalp hazánkban népbetegségnek számít, nagyon sokan szenvednek tőle. A talp statikai eredetű elváltozása azonban gyógyítható és jól korrigálható.

Azt mindenki tudja, hogy a lábunk milyen komoly terhelésnek van kitéve nap, mint nap. Hiszen a lábunk viseli az egész testünk súlyát, járáskor és állás közben. A láb mintegy 26 csontból áll össze és ezek egymáshoz való illeszkedése, alakja adja ki a lábfej jellegzetes, boltíves vonalát. A lúdtalp gyakorlatilag ennek a boltívnek a hiányát jelenti. Az enyhétől, az igen durva, gyakorlatilag járásképtelenséget okozó változatig, többféle lúdtalpat megkülönböztet az orvoslás.

A lúdtalp kialakulhat kisgyermekkorban is. Azt azonban tudni kell, hogy a babák, kisgyerekek esetében két éves korig nem beszélhetünk kóros elváltozásról. Hiszen ezekben a napokban, hónapokban fejlődnek ki a láb különböző izmai, csontjai, egyéb részei. Főleg azok a gyerkőcök válnak lúdtalpassá, akiket a szüleik siettetnek a járással, a talpra állással. Ha megfelelő időt hagyunk a kicsiknek, hogy a maguk tempójában, szépen, fokozatosan fejlődjenek, kússzanak, másszanak és maguktól álljanak két lábra, akkor szinte biztos, hogy a lúdtalp elkerülhető.

Legközelebb a pubertás korban kell megint különösen odafigyelni, hiszen ebben az időszakban rövid idő alatt hatalmasat nőnek a gyerekek és ez a fejlődés sok esetben nagyon megterheli a lábat. Előfordulhat, hogy ez a végtag képtelen követni a gyors növést és deformációval, nem várt elváltozással reagál, magyarán kialakul a lúdtalp.

Felnőtt korban főleg azok a veszélyeztetettek, akik állómunkát végeznek, vagy hatalmas túlsúlyt cipelnek, esetleg a várandós kismamák.  Az ilyen esetekben megjelenő deformációk jól kezelhetőek és könnyen korrigálhatóak lúdtalp tornával, valamint lúdtalp betéttel. Gyerekek esetében feltétlenül forduljunk orvoshoz, hogy a komolyabb ortopédiai elváltozásokat megelőzzük.

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.