Már a piacon a medvehagyma
- Dátum: 2014.03.12., 18:03
- medvehagyma, medvehagyma hatása, medvehagyma jótékony hatásai, medvehagyma tárolása
A tavasz első, új növénye az ínycsiklandó medvehagyma. Bódító illatú növény, amely nyersen és sütve, főzve egyaránt finom és egészséges.
A medvehagyma főleg a bükkös, tölgyes erdők aljnövényzetében nő, ahol megjelenik, ott szőnyegszerűen borítja a talajt. Évelő növény, amit márciustól elejétől virágzásáig gyűjthetünk, nagyjából április végéig. Végre az első zöld csokrokat már beszerezhetjük a piacokon, s érdemes kihasználni ezt az időszakot, hiszen ilyenkor még elég ritka a friss, új zöldség, gyümölcs, viszont a medvehagymából sokfélét készíthetünk.
A medvehagyma igen értékes gyógynövény. Magas C-vitamin tartalma miatt erős immunerősítő. A legerősebb béltisztító növény, amit csak ismerünk. Bármilyen emésztési problémára hatásos, de bélfertőzés esetén is bevethetjük. Lassan, de biztosan csökkenti a magas vérnyomást. Erős vértisztító, de a májra, az erekre, a vesékre is hasonlóan hat. Épp erősen tisztító, méregtelenítő hatása miatt a népnyelv úgy tartja, a téli álomból felébredő medve is ezt a növényt keresi először, hogy a hosszú pihenés után regenerálja szervezetét. Ezért lett a neve is medvehagyma.

Az időseknek különösen ajánlott a fogyasztása, a tüdőkór, vízkór, a heveny, idült köhögés, a nehézlégzés ellen is gyógyszer.
Szmogriadó esetén különösen érdemes rendszeresen fogyasztani, ólommentesítő hatású. A nagyvárosokban, vagy forgalmas helyeken élőknek ugyanígy tanácsos a medvehagyma szezonban mindennap enni belőle.
Enyhíti a szédülést, a fejfájást. Vérhígító hatású. Magas vastartalma a vérszegényeknek ideális.
Nem mehetünk amellett szó nélkül, hogy összetéveszthető a gyöngyvirággal és a tavaszi kikericcsel. Épp ezért mindig dörzsöljük meg a levelét, hogy érezzük bódító fokhagyma illatát, ellenkező esetben ne szedjük le a növényt, mert az említettek súlyos mérgezést okozhatnak, akár kismértékben is.
Nagyon sokféle étel készíthető belőle, de a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk. Persze készíthetünk belőle krémlevest, hozzá adhatjuk pogácsához is, vagy különböző húsételekhez, tésztákhoz is. Szinte mindenhez passzol.
Fotó:
pixabay.com
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.