Menü

Végtelen közösség, véges „igazi” kapcsolat

Napjaink aktuális kérdése, hogy a közösségi oldalak, és általában az internet használata vajon valóban képes-e kiterjeszteni kapcsolati hálónkat, baráti körünk „méreteit”?

Kétségtelen, hogy a kapcsolatfelvétel és a kapcsolattartás módját egyaránt képesek megkönnyíteni a közösségi hálók, és az újfajta mobiltechnológiák. Elég valakivel egyszer találkoznunk (vagy egyszer sem), hogy egy kattintással barátunkká, ismerősünkké „tehetjük” őket, így minimális energia befektetéssel képesek vagyunk növelni kapcsolati tőkénket.

Ugyanakkor érdemes elgondolkozni azon is, hogy mit jelent a kiterjedt kapcsolati háló, milyen funkciót, szerepet tud betölteni életünkben, és hogy valójában mennyire élő kapcsolatokról van szó. Pusztán az, hogy ismerőseink címszó alatt a különböző közösségi oldalakon egyre több név szerepel, nem jelenti azt, hogy ténylegesen egyre nagyobb kapcsolati tőkével rendelkezünk.

Pszichológiai kutatások szerint aktív kapcsolati hálónk mérete állandó, vagyis összességében az internet használata nem képes megváltoztatni, befolyásolni érzelmi kötődéseink határait. Társas életünk folyamatosan változik, emberek jönnek- mennek benne, de általában az „élő” kapcsolati kör mérete nem változik.

Egy brit-finn kutatás középiskolai diákok kommunikációs mintázatait vizsgálta több éven keresztül. A vizsgált célcsoport élethelyzete eközben jelentősen megváltozott, hiszen egyetemre kerültek, majd elkezdtek dolgozni. Természetesen mindig új és új emberekkel kerültek kapcsolatba, ám új barátságok szinte mindig csak a régiek kárára köttettek. A kutatás során az derült ki, hogy az új technológiákkal szemben, a mélyen rögzült egyéni kommunikációs minták határozzák meg elsősorban kapcsolati hálónkat. Bár a közösségi oldalak a kapcsolati lehetőségeket szinte végtelenítik, szoros érzelmi kötelékek fenntartására való képességünket nem tudják növelni.

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.