Menü

Kislányokat oltanának

Tévhitek miatt a HPV kampányok fókuszába a 12- 13 éves lányok kerültek. A HVG portálján megjelent hír szerint Magyarországon is bevezetnék a HPV elleni oltást az említett korosztályban.

A HPV (human papilloma vírus) elsődlegesen közönséges szemölcsök okozója, bizonyos fajtái ma már egyre több daganatos betegség hátterében is kimutathatóak (például: méhnyakrák esetében).

Úgy tűnik, a téma felkapottsága radikális intézkedésre ösztönzi a döntéshozókat, pedig a betegségben és vakcina használatban jártas szakemberek elsősorban megfontolt lépéseket javasolnak.

HPV piacosodása megnehezíti a témában való tisztánlátást, de maguk a kutatók is számos tévhitre hívják fel a figyelmünket ezzel kapcsolatban.

Diana M. Harper a téma nemzetközileg elismert szakembere kiemeli, hogy a HPV elleni vakcina hatékonysága összetett, több tényezős kérdés. Harper bár maga is részt vett egy HPV elleni vakcina kidolgozásában, állítja, hogy ez nem rákvakcina, hanem egy olyan készítmény, mely segítségével visszaszorítható egy olyan vírus, ami rákot is okozhat.

Már korábban is jelezték a szakemberek, hogy a HPV elleni oltás korántsem jelenti azt, hogy ezzel teljesen kivédhető a méhnyakrák kialakulása. Egyrészt mert nem minden méhnyakrákot okozó vírus esetén hatásos a vakcina, másrészt pedig teljesen felesleges az oltás, ha már valakiben lappang a HPV.

Ezeket a tényeket részben félreértelmezve megszületett az újabb kampányelgondolás, mely szerint a HPV elleni oltást minél előbb be kell adni a fiatal lányoknak, még mielőtt szexuálisan aktívvá válnának. Ám Harper szerint mivel a vakcina hatékonyságát 9 éves kislányokon még nem tesztelték, az oltások bevezetése egyet jelentene egy nagy egészségügyi kísérlettel.

Ezért bár a vakcinának nagy szerepe lehet a méhnyakrákot okozó vírusok legtöbb fajtájának visszaszorításában, több mindent kell mérlegelni, mielőtt radikális intézkedéseket vezetünk be.

Az az információ is legtöbbször háttérbe szorul, hogy a HPV nemcsak nemi érintkezés útján terjed, ráadásul az oltás célját sokan félreértik, hamis biztonságérzet tudatában hanyagolni kezdik a szűrővizsgálatokat, ami pedig hosszú távon nagyon kockázatos lehet. 

Fotó:
pixabay.com

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.