Menü

Szmog riadó: mi van a köd mögött?

A téli időszak gyakori jelensége, hogy időről időre szmog riadót hirdetnek. És bár van előttünk éppen elég rémkép, lásd ázsiai nagy városokat ellepő, mérgező „ködfelhő”, mégsem tudjuk igazán komolyan venni.

Sokaknak nem is mond semmit, hogy most éppen magas vagy sem a szállópor koncentrátum, a szmog riadó esetén legtöbben nem is változtatunk semmit napi életvitelünkön, pedig azért egyéni szinten is lenne mit tenni.

Egyrészt ha a hatóság jelzik a szmog veszélyt, akkor igyekezzünk tényleg minél kevesebb időt tölteni a szabad levegőn, és szabadtéri sportolást is jobb elhalasztani. A betegek számára különösen kockázatos lehet ilyenkor kimozdulni, akik pedig kerékpárral közlekednek, javasolt maszkot viselni egészségük érdekében.

Az „eseti kezelés” mellett az is fontos, hogy mit tehetünk a levegőszennyezés ellen. A gépjárműpark megfelelő ellenőrzése, karbantartása kulcsfontosságú lehet. A tömegközlekedés is meghatározó tényező ebben a kérdésben, nagyobb arányban kellene használni az elektromos meghajtású gépjárműveket, valamint a gázüzemű járművek is kedvezőek a szállópor kibocsátás szempontjából.  Nagy gond lehet még téli időszakban a fűtés formája. Egyedi fűtési formák között megtalálható szén vagy hulladék alapú tüzelés különösen szennyezi a levegőt, ezért ezeket legalább a kritikus időszakokban (szmog riadó ideje alatt) érdemes háttérbe szorítani.

Egyébként riasztó tény, hogy Európában Dél- Lengyelország, Csehország és a Pó- völgye mellett, Magyarország is a legszennyezettebb területeket között van szállópor tekintetében. Ennek persze meteorológiai okai is vannak. Az ipari légszennyezés mellett olyan tényezők is hatással lehetnek a levegő minőségére, mint például a medencék speciális domborzata.

A téli időszakban különösen jellemző az úgy nevezett inverziós helyzet kialakulása. Melynek lényege, hogy a magasban melegebb levegő van, miközben a talaj közelében nagyon erős a lehűlés, olyan mintha ilyenkor a Kárpát- medencét egy fedő borítaná. Ha emellett még a légmozgás is alacsony, akkor bizony nagy eséllyel romlik a levegő minősége, és a más területekről érkező szmog is megrekedhet és felhalmozódhat.

A környezettudatosság nagyon jó gyakorlati példája egyébként a Kecskeméten a közelmúltban kialakított hibrid üzemű gépjárműpark létrehozása, amely 25 darabos flottájával egyedülálló Európában.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?