Menü

Melyik pezsgőt válasszam?

Szilveszter estéjén-éjszakáján még annak is kötelező darab a pezsgő, aki egyébként ki nem állhatja a szénsavas alkoholos italt. Legalább egy koccintás erejéig illik a szánkhoz emelni, persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyet.

A pezsgő leegyszerűsítve szénsavas borfajta, persze ennél jóval bonyolultabb. Körülbelül háromszáz éves története során önálló, teljes értékű itallá fejlődött, s ma már számos formában és minőségben kapható. A pezsgőnek többfajta elkészítési módja van, igazi minőségi, energia és időigényes tevékenység (szemben mondjuk a habzóborok előállításával).

Természetesen, hogy ünnepi alkalmakkor a megnövekedett keresletnek köszönhetően előtérbe kerülnek az olcsó és/vagy kevésbé értékes fajták, de azért a boltok polcain megtalálható a minőségi buborékos ital is. Az emberek jelentős része nem akar túl sok pénzt áldozni a szilveszteri pezsgőre (szemben mondjuk valamilyen alkalmi borral), de azért azt is érdemes figyelembe venni, hogy másnapi (jobb) állapotunkért már ott az üzletben sokat tehetünk.

Az ár és az érték persze nem feltétlenül jár kéz a kézben, azonban nem kockázatunk nagyot a kijelentéssel: a legolcsóbb típusokkal jobb vigyázni.

A legtöbben csak úgy ismerjük a pezsgőket, hogy vannak a száraz, meg az édes fajták, esetleg valami a kettő között, de a skála ennél jóval nagyobb. Ráadásul sok palackon olyan jelzések, elnevezések vannak, amit nehéz értelmezni.

A pezsgőket cukortartalmuk szerint osztályozzák. A legkisebb cukortartalmú a legszárazabb, ez a brut nature. A skála másik végén a doux (édes) áll. Ahogy az előbbitől haladunk az utóbbi felé a száraz íz úgy megy át fanyarba, majd édeskésbe, savasba és félédesbe, édesbe. Elnevezés szerint sorrendben: brut nature, extra brut, brut, extra dry, sec, demi-sec, doux. Aki sem a túl száraz, sem a túl édes pezsgőt nem kedveli, annak talán a brut típusjelzésű ital jöhet be a legjobban.

A pezsgőspalackokat sokszor egyéb jelzésekkel is ellátják. A cremant felirat például azt jelzi, hogy az üveg csökkentett habzású italt rejt. Ezen kívül jelölhetik, hogy a pezsgő fehér, vagy piros szőlőből készült.

Fotó:
pixabay.com

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?