Menü

Ferenc pápa: telitalálat

Ferenc pápát választotta az év emberének a Time című amerikai magazin. A katolikus egyházfő a brit The Times-nál, és a francia Le Monde napilapnál is megkapta a kitüntető címet.

Az argentin származású Jorge Mario Bergoglio idén tavasszal lett pápa, miután XVI. Benedek lemondott. Ő az első amerikai, az első déli féltekéről származó, az első jezsuita a katolikus egyházfők sorában, és nagyon hosszú idő, a 8. században élt III. Gergely óta az első nem európai.

A 21. században a keresztény vallás, benne a katolikus egyházzal komoly kihívás elé néz. Ezt már egyházon belül is régóta tudják, és sokak szerint éppen emiatt olyan vezetőt akartak, aki megfelel az új kihívásoknak. Erre szokták mondani: telitalálat.

Némi képzavarral élve Ferenc pápa ugyanis zajos sikert aratott. Remek a kisugárzása, példamutató a magatartása, közvetlen a személyisége – dicsérik azok a médiumok, amelyek az év emberének választották, de nemcsak ők méltatják, igazából az új pápa elismertsége igen széleskörű. A katolikus egyház legfőbb kritikusai is kénytelenek belátni, Ferenc pápa érkezésével Vatikán új dimenzióba léphet.

Ennek az új dimenziónak persze csak a felszíne a pápa könnyedebb szereplése, közvetlen megjelenése, új szituációkban való feltűnése. Azonban az is igaz, hogy mindez fontos üzenet, a változás szele, a felfrissülés jele. Az új pápa – megválasztása óta is - szerény, visszafogott életet él, emellett közvetlen és szereti a szórakozást (például az operát és a labdarúgást), ugyanakkor sok mindenben konzervatív: elutasítja az abortuszt, a fogamzásgátlást, az eutanáziát és a halálbüntetést.

Ferenc pápa elkötelezte magát a szegények és a béke védelmének érdekében, és úgy tűnik, komolyan is veszi feladatait. Érdekesség, hogy személyisége és múltja miatt mind az egyházon belül, mind azon kívül alkalmasnak találják a reformok megvalósítására.

Ha pápasága a 2013-ban megkezdett úton halad tovább, korszakos egyházfőként jegyzik majd nevét a történelemben.

Fotó:
pixabay.com

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.

Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?

Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.

A legjobb táplálékkiegészítők szorongás ellen

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek gyógyszerek nélkül enyhíteni a szorongás tüneteit, illetve erősíthetik a terápia és a receptre felírt szorongáscsökkentők hatását. Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.