Praktikák hagymaszag ellen – fintor helyett mosolyt az arcokra
- Dátum: 2013.11.23., 17:04
- alkohol, antibakteriális, hagymaszag, könnyezés, mentatea, szájszag-űző, szájzuhany
Ismeretes, hogy a vöröshagyma és a fokhagyma fogyasztása nagyon jó hatással van az egészségünkre. Ám a fogyasztását kísérő, hosszú ideig tartós hagymaszag miatt, aki szereti, az is többször meggondolja, hogy mikor egyen ebből az rendkívül jótékony hatású fűszernövényből.
Főleg nyersen fogyasztva többek között serkenti a mirigyeket, erősíti az immunrendszert és antibakteriális hatása is van. Emellett segíti a fehérjék, szénhidrátok, zsírok lebontását, csökkenti a vérnyomást, vízhajtó hatású és jelentős szerepe van a vérképzésben. Rengeteg vitamint tartalmaz, úgy, mintA, C, E, és B vitamin, valamint a kálium, kalcium, foszfor és vas. A vöröshagyma fluort is tartalmaz, amely védi a fogzománcot. Meggátolhatja a rák kialakulását, megfázáskor csillapítja a köhögést és enyhíti a panaszokat.
Ezeket a kedvező hatásokat pont azok az anyagok váltják ki, amelyek egyébként a kellemetlen problémákat is okozzák.Szeletelésekor a könnyezést, elfogyasztása után majd egy napig tartó, kellemetlen szagú leheletet okoznak. A konyhai eszközökről ecetes, esetleg citromos vízzel könnyen el lehet tüntetni a hagymaszagot. Ám a rajtunk nyomot hagyó kellemetlen szagot nem könnyű megszűntetni. Nézzük meg, mik a lehetőségek!
Többek között evéssel, ivással, főként meleg étel fogyasztásával tudjuk elsődlegesen enyhíteni a hagymaevés utáni szájszagot.Az biztos, hogy hosszabb ideig megmarad a rossz szag, ha nem fogyasztunk szénhidrátot, ezért néhány szelet csoki vagy egy kis sütemény segít leküzdeni a problémát. Megoldás lehet a rágógumi, amely fokozza a nyáltermelést, így enyhíti a kellemetlen leheletet.Hatásos szájszag-űző lehet a víz, valamint a limonádé és a zöld tea.Egy kis leheletnyi vodka szintén enyhíti a hagymaszagot. Lassan elkortyolva, mint a legtöbb alkohol elpusztítja a szájban a baktériumokat, s kifejezetten alkalmas a rossz utóíz megszüntetésére.
Meglepő, de jó választás a mustárt is, melyből egy teáskanálnyit a szánkba véve mozgassuk egy percig, majd köpjük ki, és öblítsük ki a szánkat vízzel. Majd vegyünk még egy kanálnyit, majd nyeljük le. Rághatunk petrezselymet vagy mentaleveleket is, vagy igyunk egy csésze mentateát.
Mossuk meg alaposan a fogainkat. Majd öblögessünk szájvízzel, legalább 30 másodpercen keresztül, közben mozgassuk ide-oda, mielőtt kiköpnénk. A fogselyem használatával vagy fogköz-tisztító kefével megtisztíthatjuk a fogak közti réseket.A fogínyt és a fogak közti réseket megtisztítja a szájzuhany, ha mindent végigcsináltunk és a végén még zuhannyal is kiöblítjük a szánkat, akkor szinte biztos, hogy minden erjedésnek indult hagymamaradékot eltávolítunk, így azok már nem okoznak többé kellemetlen szagot.
A hagyma szaga azonban bőrünk pórusaiban és a ruhánk anyagában is megtelepszik, de egy parfüm vagy arcápolószer közömbösíti a szagot. A hagymaszagú ruhadarabokat mossuk ki, ne vegyük fel másnap is.
Fotó:
pixabay.com
„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.
Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.
Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.