Menü

Szelíd finomság

A szelídgesztenyéről méltánytalanul keveset tudunk, és gyakorlatilag az étrendünkben alig-alig kap helyet. Pedig a termése igazán egészséges, tápláló finomság, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag gyümölcs.

A szelídgesztenye - más néven nemesgesztenye, vagy maróni - az emberiség több ezer éve ismert tápláléka. Sokan nem tudják, de a mediterrán országokban, Spanyolországban, Olaszországban a mindennapos étrend része, lisztjét kenyérfélék sütéséhez is használják, de gnocchi is készül belőle.

Hazánkban több helyütt találkozhatunk összefüggő gesztenyéssel, de főleg a Nyugat-Dunántúl klímáját kedveli, Kőszegen például 6-700 éves fákról is tudnak. Pápa környékén, Gézaháza közelében, az egyik kirándulóhelyen mi magunk is gyűjthetünk belőle szabadon.

A vadgesztenyéhez hasonlóan a fáról lepotyogva tüskés burokban található a termés, azonban ez jól megkülönböztethető a fogyasztásra alkalmatlan fajtától.

Tulajdonképpen a szelídgesztenye minden egyes része felhasználható valamire. A nyugati országokban ezt a fafélét hajóépítésre használják, másutt a dongájából hordót készítenek, de fája földműves eszközök készítésére is kiváló. Tüzelőnek is remek, viszont kár lenne értük, hiszen a szelídgesztenye akár 500-1000 évig is elélhet. Érdekes, hogy 5-10 évig nem is virágzik, s közel húsz esztendeig termést sem hoz.

Felhasználják még a levelét, a virágját is, elsősorban gyógyászati célokra. Az ezekből készült teát asztmára, hörghurutra ajánlják, de köhögéscsillapítót és köptetőt is készítenek belőle. A vadgesztenyéhez hasonlóan a vénás vérkeringést is fokozzák, ezért a gyógyszeripar krémek, kenőcsök alapanyagának használja fel.

A termését is számtalan módon felhasználják. A magyar konyha leginkább sütve, főzve, vagy gesztenye pürének ismeri. Olaszországban viszont még egyfajta sör alapanyaga. A termésből készült lisztet kenyerek, tészták sütéséhez használják, a paleo étrend is örömmel fedezte fel magának, hiszen nagyszerűen helyettesíti a gabonaféléket és krumplit.

Szólnunk kell még magas ásványi anyag és vitamin tartalmáról is. Kifejezetten sok B1, B2, B6, C és E-vitamint tartalmaz, ezen kívül nátrium, magnézium, kálium, kálcium, szilícium és foszfor tartalma is jelentős. A gesztenye fogyasztását kifejezetten ajánlják sportolóknak, vagy nehéz fizikai munkát végzőknek magas kalória és tápértéke miatt.

Fotó:
pixabay.com

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.