Szelíd finomság
- Dátum: 2013.11.10., 10:27
 - a gesztenye felhasználási módjai, a gesztenye jótékony hatásai, szelídgesztenye, szelídgesztenye élettani hatásai
 
A szelídgesztenyéről méltánytalanul keveset tudunk, és gyakorlatilag az étrendünkben alig-alig kap helyet. Pedig a termése igazán egészséges, tápláló finomság, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag gyümölcs.

A szelídgesztenye - más néven nemesgesztenye, vagy maróni - az emberiség több ezer éve ismert tápláléka. Sokan nem tudják, de a mediterrán országokban, Spanyolországban, Olaszországban a mindennapos étrend része, lisztjét kenyérfélék sütéséhez is használják, de gnocchi is készül belőle.
Hazánkban több helyütt találkozhatunk összefüggő gesztenyéssel, de főleg a Nyugat-Dunántúl klímáját kedveli, Kőszegen például 6-700 éves fákról is tudnak. Pápa környékén, Gézaháza közelében, az egyik kirándulóhelyen mi magunk is gyűjthetünk belőle szabadon.
A vadgesztenyéhez hasonlóan a fáról lepotyogva tüskés burokban található a termés, azonban ez jól megkülönböztethető a fogyasztásra alkalmatlan fajtától.
Tulajdonképpen a szelídgesztenye minden egyes része felhasználható valamire. A nyugati országokban ezt a fafélét hajóépítésre használják, másutt a dongájából hordót készítenek, de fája földműves eszközök készítésére is kiváló. Tüzelőnek is remek, viszont kár lenne értük, hiszen a szelídgesztenye akár 500-1000 évig is elélhet. Érdekes, hogy 5-10 évig nem is virágzik, s közel húsz esztendeig termést sem hoz.
Felhasználják még a levelét, a virágját is, elsősorban gyógyászati célokra. Az ezekből készült teát asztmára, hörghurutra ajánlják, de köhögéscsillapítót és köptetőt is készítenek belőle. A vadgesztenyéhez hasonlóan a vénás vérkeringést is fokozzák, ezért a gyógyszeripar krémek, kenőcsök alapanyagának használja fel.
A termését is számtalan módon felhasználják. A magyar konyha leginkább sütve, főzve, vagy gesztenye pürének ismeri. Olaszországban viszont még egyfajta sör alapanyaga. A termésből készült lisztet kenyerek, tészták sütéséhez használják, a paleo étrend is örömmel fedezte fel magának, hiszen nagyszerűen helyettesíti a gabonaféléket és krumplit.
Szólnunk kell még magas ásványi anyag és vitamin tartalmáról is. Kifejezetten sok B1, B2, B6, C és E-vitamint tartalmaz, ezen kívül nátrium, magnézium, kálium, kálcium, szilícium és foszfor tartalma is jelentős. A gesztenye fogyasztását kifejezetten ajánlják sportolóknak, vagy nehéz fizikai munkát végzőknek magas kalória és tápértéke miatt.
Fotó:
pixabay.com
A legjobb természetes édesítők
                            A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
                            Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
                            Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
                            Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
                            Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.