Menü

Kapszulával, vagy anélkül?

Ki gondolná, hogy a kávépiac egyik leggyorsabban növő és így az egyik legnagyobb üzletet jelentő része ma a kapszulás kávék területe. Vajon jobb is, mint a hagyományos? És ha igen, megéri a fogyasztása?

Szinte mindenki ismeri a csillogó-villogó, ultramodern gépek, és a hozzájuk kapható kapszulás kávék széles választékát. Nem csoda, hiszen az utóbbi években a hollywoodi sztárokat sem nélkülöző, méregdrága reklámhadjárat vezette be e termékeket. A reklám nem volt véletlen, hiszen kiderült, a kapszulás kávénak igen komoly piaca van.

Érdekesség, hogy a kapszulás kávét nem néhány, hanem több mint 30 éve találták ki. Hamarosan elkészültek hozzájuk az elkészítéséhez szükséges kávégépek, és (jóval később) beindult az üzlet is. Ma már az anyacég mellett/mögött számos gyártó és forgalmazó igyekszik szeletet hasítani magának a tortából.

Az első, amit össze tudunk hasonlítani a kávézási formák területén, az az ár. Az eredmény mindjárt szembetűnő, ugyanis a kapszulás fajta jóval drágább, mint a hagyományos elkészítés. Ha gépeket nézzük, fordított a dolog, egy profi kávéfőző komoly kiadás (kb. 100 000 forint), míg kapszulás testvérét fele, vagy negyed ennyiért is megkaphatjuk. Szokástól függ, de összességében a kapszulás fogyasztás a drágább.

A másik dolog a minőség. A kapszulás marketingje a tisztaság, a gyorsaság, az egyszerűség és az elegancia mellett azt tűzte a zászlajára, hogy a kávét úgy csomagolják, hogy a lehető legjobban megőrizze zamatát. A szakértők jelentős része ugyanakkor egybehangzóan állítja, hogy az igazi kávé csak a frissen őrült (és persze egy csomó más kritériumnak megfelelő) alapanyagból készült fajta. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy számos egyéb főzési technika (például a filteres) létezik, és ezek közül sok nem feltétlenül üt meg magas minőségi szintet.

Az igazi választ persze majd az idő fogja megadni, néhány év, vagy évtized alatt eldől, hogy a kapszulás kávé csak múló fellángolás, vagy a kávéipar igazi forradalma.

Fotó:
pixabay.com

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.