Sokoldalú almaecet
- Dátum: 2013.09.29., 19:55
- almaecet, biopermet, emésztési problémák, fogfehérítő, lúgosító szer, méregtelenítő, természetes baktériumölő
Az egyik legsokoldalúbb és legegészségesebb ecet almából készül. Már ie. ötezer évvel is használták és szerették az almaecetet, sőt az ősi Egyiptom és Japán egyik kedvence volt. Számtalan jótékony hatással bír, de nemcsak önmagában, vízben oldva, vagy salátaöntetekhez, más ételekhez adagolhatjuk, hanem akár fogfehérítőnek, zsíroldónak, bolhairtónak, vagy biopermetnek is használhatjuk.
A régi mondás szerint napi egy alma távol tartja az orvost. Nos, ez a belőle készült almaecetre is vonatkozik. Ez ugyanis nemcsak távol tartja a kórokozókat és baktériumokat, hanem a szervezetbe bekerülve el is pusztítja azokat.
Az almaecet igen gazdag különféle vitaminokban, ásványi anyagokban, pektinben és antioxidánsokban. Különösen sok magnéziumot tartalmaz. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy kiválóan fertőtlenít és méregtelenít. Ezért aztán a kisállat tulajdonosok is előszeretettel használják, hiszen a kutyák, macskák bélférgeit elpusztítja, de remek bolhairtó is. A házi kedvencek vizébe kevernek egy evőkanálnyi adagot, s ezt kúraszerűen ismétlik egy hónapon keresztül. A hatása önmagáért beszél.
Az almaecet nagyszerű lúgosító, méregtelenítő szer, ami csökkenti az étvágyat, ugyanakkor lebontja a zsírsejteket, így aztán jó fogyókúrás szer is.
Az almaecet fogyasztása során felélénkülünk, javul a sejtek légzése, a vas beépülése a szervezetben, felgyorsul az anyagcserénk és az emésztésünk is. Ezeknek köszönhetően javul a teljesítő képességünk, mind fizikálisan, mind mentálisan.
Tisztítja a bőrt, ezért pattanások, miteszerek ellen is használhatjuk. Hajmosás után egy kis almaecet segít megőrizni a haj fényességét, ragyogását. Kitűnő fogfehérítő, mindemellett torokfájáskor, influenzakor is alkalmazhatjuk a gyorsabb gyógyulás érdekében. Csökkenti az ízületi gyulladást, a koleszterin szintet és a vérnyomást, de candida ellen is jó. Felfúvódás, hasmenés, székrekedés ellen is hatékony szer.
Mosáshoz adagolva lágyítja a ruháinkat, de zsíroldó hatása miatt tisztábbakká is varázsolja azokat. A vágott virágok vizéhez adagolva a növények tovább maradnak frissek. A szobanövények és a balkonnövények is szépen fejlődnek tőle. A házi kiskertekben is alkalmazhatjuk, locsoláskor, mert távol tartja a csigákat és az egyéb kártevőket is.
Fotó:
pixabay.com
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?