Menü

Csípős gyógynövény

A csalán az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényünk, amelyből nemcsak teát, hanem tinktúrát, levest, főzeléket, mártást, vagy éppen ülőfürdőt is készíthetünk.

A csalánt igen régóta használja a magyar népi gyógyászat. Rendkívül sokoldalú növény, amelyet kora tavasztól késő őszig szüretelhetünk. A kisgyerekek elsősorban arról ismerik, hogy csíp, ám éppen ezen tulajdonsága miatt már a rómaiak is használták reumás betegek fájdalmainak enyhítésére. A fájó testrészt alaposan megcsapkodták, paskolták a csípős csalánlevelekkel, amik az adott testrészen órákon át tartó melegség érzetet biztosítottak, ráadásul a levelekből távozó anyagok felszívódva enyhítették a fájdalmat.

A csalánból készült tea ugyancsak segít a reumásoknak, az ízületi bántalmakon, a köszvényen, ugyanakkor igen erős vízhajtó hatású is. Erős vértisztító, vérképző, az immunrendszer működését is erősíti, serkenti. Különböző bőrbajoknál, ekcémánál, pattanásos bőrnél is alkalmazhatjuk a belőle készült főzetet. Jó hatással van az emésztésre, kifejezetten ajánlott a vesekőtől szenvedőknek. A vérszegények csakis csalán teát igyanak, mert igen magas a vastartalma.

A csalán főzetét hajápolásra is használhatjuk, de akár ülőfürdőt is készíthetünk belőle.

Otthon érdemes szárítva tárolni. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a csalán friss hajtásait begyűjteni, majd megszárítani, aztán ezt beletenni egy dunsztos üvegbe. Ebből bármikor főzhetünk teát. Forraljunk vizet, amikor lobog, tegyünk bele két csipetnyit a szárított csalánból, majd fedjük le és hagyjuk állni negyedórán keresztül. Friss csalánból is készíthetünk teát, hasonló eljárással, sokkal intenzívebb ízű teát kapunk belőle.

A csalán leveleit a házi kiskertekben permetlének is használják. Ehhez nem kell mást tennünk, mint négy-öt szál csalánt beáztatni tíz napra egy vödör vízbe. Ha letelt a tíz nap, utána bátran permetezhetünk vele, kiváló a tetvek és krumplibogarak ellen is.

A gyökeréből pedig értékes tinktúrát készíthetünk. Daraboljuk fel, majd tegyük bele két deci pálinkába és hagyjuk lezárva legalább két hétig. Az így kapott tinktúrát külsőleg alkalmazzuk elsősorban.

A csalánból sok helyütt levest, főzeléket főznek, de tésztához mártást is készítenek belőle. A csalánturmix is igen tápláló finomság, amit citrommal, mézzel érdemes ízesíteni. 

Fotó:
pixabay.com

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

A bőrviszketés okai

A viszketés különféle okokból jelentkezhet, és fontos megérteni, hogy egyes esetekben komolyabb egészségügyi problémákra is utalhat. Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb kiváltó okokat és azok lehetséges következményeit.

Mit tudsz a vérszegénységről?

Sokat halljuk, hogy a vérszegénység jele a sápadtság, de nem csak erről ismerhetjük fel, pedig fontos a korai felismerés.