Mit kell tudni a jojobáról?
- Dátum: 2024.11.11., 06:33
- Udvari Fanni
- képek: pexels
- baktérium, bőrápolás, egészség, életfunkció, étvágycsökkentés, gyökérzet, illat, jojoba, kozmetika, mikroorganizmus, növény
A Jojoba egy erős évelő örökzöld fás cserje, mely 4-4,5 m magasra nő meg. Hosszú gyökerei (akár 10-12m) és ehető gyümölcse van. Hosszú gyökereinek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen körülmények között életben képes maradni, azonban elsősorban a száraz, kopár területeken érzi jól magát. A Jojoba Arizonában, Dél-Kaliforniában és Mexikóban őshonos.
Annak érdekében, hogy a jojobaolaj ellátásunk folyamatos legyen, évszaktól és éghajlati viszonyoktól függetlenül, az Yves Rocher három országból - Argentína, Peru és Izraleből származó jojoba növényeket is felhasznál. A jojoba egy cserje, mely különösen a sivatagi éghajlaton nő, kedveli a bőséges napfényt, mely a száraz talaj szinte egyetlen tápláló ereje.
A jojoba kétlaki növény, ami azt jelenti, hogy egyes fák csak hím virágot teremnek, míg mások csak nőstény virágot. Emiatt az ültetvényeket is okosan kell kezelni: ezek körülbelül 5%-ban férfi, és 95%-ban női cserjékből állnak, úgy rendezve, hogy a szél könnyedén beporozhassa valamennyi női fát. A jojoba vetőmagját a földre hullást követően betakarítják, és kinyerik belőle a viaszt, mely közismert nevén a jojobaolaj.
A jojobaolajat főként a kozmetikai iparban használják. Jojobaolaj magas E-ß-karotin tartalom, vitaminok: A, C, B, E vitamin; P, K, Na, Ca, Mg, Fe.
Mindamellett használják még nagy hőálló képessége miatt az autógyárak. A dízelmotorok működésére is jótékony hatással van. Arab kutatók kiderítették, hogy a jojobával meghajtott motorok kevesebb káros szennyeződést bocsátanak ki, csendesebb és hosszabb működést tesznek lehetővé, miközben ugyanolyan jól teljesítenek, mint a hagyományos dízelolaj, írta a New Scientist. Egyiptomban néhányan már kifejezetten azzal a céllal ültettek jojobát, hogy üzemanyagként használják fel.
A jojoba olaja, szinte folyékony viasz, olvadáspontja 10°C-on van. Színe aranysárga és mélyen beszívódik, így bázisolajként jól használható. Ellenáll az oxidációs folyamatoknak, ezért nagyon nehezen avasodik meg, azaz hosszan eltartható, illetve növeli a vele kevert olajak tartósságát is. Viaszos észterei nagyon hasonlítanak az emberi bőr által termelt faggyú észtereihez (mely a bőrünket védő hidrolipid film része), így kiválóan erősíti a bőr védelmi funkcióit, megköti a nedvességet a bőrben és növeli annak rugalmasságát.
Nagyon fontos tulajdonsága, hogy meggátolja bizonyos mikroorganizmusok életfunkcióit, mint például az aknék kialakulásában jelentős baktériumokét, így ezekbe a krémekben hasznos összetevő.
Használják még étvágycsökkentő szerekben, gyertyakészítés, vízlepergető anyagok, tűzálló anyagok és különféle kenőolajak gyártása. Fehérjedús hulladékát a takarmányozásban használják fel. A Jojoba növényt az USA-ban termesztik is az 1970-es évek óta. gyógyászatban aknék, ekcémák és a pikkelysömör elleni szerekben.
A hulladék kérdése – kihívás és lehetőség egyszerre

A hulladékkezelés napjaink egyik legégetőbb környezeti problémája, amely nemcsak a városainkat és vidékeinket érinti, hanem globális kihívást is jelent.
A sarki fény születése és színei

Hazánkban csak rendkívül ritkán láthatunk sarki fényt, mégis szinte mindenki ismeri. Erőssége és láthatósága sok tényezőtől függ, lényegében három dolog elengedhetetlen a létrejöttéhez: légkör, mágneses tér és naptevékenység. Megfigyelése évről évre millióknak okoz felejthetetlen élményt. Adódik a kérdés, hogy hogyan alakul ki az aurora borealis, milyen elemei és milyen színei vannak?
Kis erkélyek praktikusan

Akik lakótelepen vagy kis lakásokban laknak, jól tudják milyen nehéz berendezni egy parányi kis erkélyt vagy kialakítani praktikusan egy tenyérnyi kis teraszt. Ha jók az adottságai, szép a kilátás, jó az elhelyezkedés, érdemes a lehető legtöbbet kihozni belőle. Praktikus tippek kis erkélyek berendezéséhez.
Mérgező növények a kertben

Kertünk ékességei legfőképpen a gyönyörű virágjaink, melyeket nagy gondossággal ápolunk, hogy mindig szép legyen, de érdemes megnézni, hogy egészségünkre nincs e káros hatással.
Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?