Menü

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.

Nemrég írtam egy olyan vitaminról, amiről viszonylag keveset hallunk, ez az U-vitamin volt, erről itt olvashatsz:

https://www.hajraegeszseg.hu/cikk/2024-07-27/u-vitamin-hallottal-mar-rola

Na, a P-vitamin pont ugyanebben a cipőben jár, hiszen aligha halljuk napi, vagy heti szinten, hogy „tessék odafigyelni az elegendő P-vitamin bevitelre”. A P-vitamin másik neve a rutin, ami egy bioflavonoid anyag. A flavonoidokat Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas professzor fedezte fel és nevezte el. A rutin jelentősége abban rejlik, hogy a C-vitamin kísérője, igen fontos annak felszívódásának elősegítésében. A P-vitamin megvédi az C-vitamint az oxidációs folyamatoktól, majd segíti felszívódását. Mint tudjuk, a C-vitamin nem csak az immunrendszerünk miatt fontos, hanem az érfalak átjárhatóságának csökkentésében is szerepet vállal. Szóval a munkát ugyan a rutin végzi, de a C-vitamin támogatja.

Ha megfordítjuk, akkor látjuk is, hogy a P-vitamin arra kell nekünk, hogy erősítse a hajszálereket és az erek falait. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a hajszálerek elpattanhatnak, tele leszünk szép lila foltokkal. Ugyanez a helyzet az orrvérzéssel, vagy a fogínyvérzéssel, mindkettő kezelésében segíthet a rutin és az aszkorbinsav (C-vitamin) együttese. Nem csak az ereknek jó, hanem csökkenti a koleszterinszintet is, antioxidáns lévén semlegesíti a szabadgyököket, ezáltal pedig lassítja az öregedési folyamatokat. Ezen tulajdonságának köszönhető, hogy a tumornövekedést is gátolja. Remek természetes gyulladáscsökkentő, az ízületi gyulladásoknál igénybe vehetjük jótékony hatását.

Azt is tudjuk, hogy a flavonoidok erősítik az immunrendszert, azáltal ellenállóbbá teszik a betegségekkel szemben. Hiányában az ereink könnyen elpattanhatnak, véraláfutások, ödémák keletkezhetnek bőrünk felszíne alatt, illetve fokozódik az oxidatív stressz a szervezetben, melynek következményei negatívan hatnak egészségünkre.

A P-vitamint megtaláljuk a citrusfélékben, zöldségekben, főként azokban, ahol magas a C-vitamin tartalom is. Együnk sok paradicsomot, brokkolit, narancsot, grapefruitot, csipkebogyólekvárt, igyunk zöld és fekete teát, sőt, ebből a szempontból még a vörösbor is engedélyezett.

A P-vitamin egy igen fontos flavonoid, mely fontos szerepet játszik érfalaink rugalmasságának

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Hallottál már a hipermobilitás szindrómáról?

Vannak esetek, amikor ízületeink kötöttebbek, van, amikor lazábbak és van, amikor már gondot okozhat a lazaságuk. Ez utalhat arra, hogy hipermobilasak vagyunk.