Menü

Étkezés kisgyermekkorban

Természetesen nemcsak a pici gyerekes szülőknek ajánlom elolvasni, hogy milyen étkezés javasolt kisgyermekkorban, de a leglényegesebb szakasz az egytől hároméves korig terjedő időszak a gyermekek fejlődése szempontjából.

Hároméves korig rengeteget fejlődik a mozgáskoordináció, a kommunikáció, a babából kisgyermek lesz, látványos a növekedés, az idegrendszer érése, ezért érdemes odafigyelni az étkezésre, mert a megfelelő tápanyagokkal tud ideálisan fejlődni a gyerek.

Az első és legfontosabb szabály, hogy evéskor ne a telefont nézze, ne a televíziót bámulja a gyerek, hanem az étkezésre figyeljen, mely az étkezőasztalnál történjen, etetőszékben és mindig felnőtt felügyelete mellett, lehetőleg azonos időpontokban. Ez nagyon fontos, ugyanis a napirend kialakítása kiszámíthatóságot, biztonságot jelent számukra, arról nem is beszélve, hogy ezzel könnyebben beilleszkednek később a bölcsődei vagy óvodai közösségbe.

A nagyobb testvérek helyes magatartása ebben egyébként sokat segíthet, vagy segíthetne, de nálunk ebben még nekik is van tanulnivalójuk az asztali illemszabályok tekintetében. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz visszatérve, nagyon fontos, hogy bizonyos élelmiszercsoportból lehetőleg naponta fogyasszanak a kicsik és az elegendő folyadékpótlásról gondoskodjunk.

Az étkezések között is fontos inni.

Naponta több adag nyers zöldség és gyümölcs is szükséges, ahogy a fehérje is. Több étkezés is tartalmazzon állati eredetű, magas biológiai értékű fehérjeforrást, mint pl.: húsféle, tejtermék, túró, tojás. Tojásnál tudni kell, hogy legkorábban még csak a tojássárgáját fogyaszthatja a gyermek, később már viszont a fehérjét is, azaz az egész tojást. A tojásételek közül a legkönnyebben a lágy tojás emészthető.

Napi minimum 3 adag gabona alapú termék is javallott, reggelire ehet a gyermek müzlit, tízóraira müzliszeletet, vagy puffasztott rizst, ebédre tésztát, vacsorára teljes kiőrlésű pékárut.

Tejterméket is keverhetjük egészséges gabonákkal, például nagyon finom egy gyümölcsjoghurt gabonapehellyel, vagy egészségtudatosabb anyukáknak krémes natúr joghurt hozzákevert friss gyümölccsel.

A jó zsírokra is nagy szükség van, sajtok, felvágottak, olajos magvak fedezik is ezt a szükségletet.

Az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, pisztácia) egy éves kor előtti adása kerülendő, mert allergiát okozhat, de egyéves kor felett is csak darálva adjuk pl.: süteményekben. A félrenyelés veszélye miatt még tilos egészben adni.

Mi a helyzet az édességgel?

A sütemények, desszertek tekintetében fontos a mértékletesség. Alkalmanként kaphat a gyermek süteményt, édes tésztát, palacsintát, de érdemes olyat választani, ami kicsit egészségesebb alternatíva, például zabpelyhes császármorzsa, vagy túrógombóc, ahelyett, hogy egy bolti fánkot öntenénk nyakon csokimázzal és cukorszórással.

Minden étel bevezetésekor ügyeljünk arra - és fogadjuk meg orvosunk tanácsait – minden új élelmiszernél fokozatosan, kis adagban, kóstolóként adjuk a gyermekünknek és egyszerre csak egy új étellel ismerkedjen.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.