Menü

Házipatika, ha gyerekekkel utazunk

Murphy sosem pihen. Ha gyerekkel utazunk, nyaralunk, szinte borítékolható, hogy valamelyik beteg lesz, hasmenés-hányás, gyomorrontás, napszúrás, rovarcsípés, láz, köhögés… Széles lehet a paletta. Mivel nagycsalád vagyunk és a pakolás (elpakolás, bepakolás, kipakolás és mindenféle pakolás) az én feladatom, így nagyon körültekintőnek kell lennem, hogy a legszükségesebb gyógyszerek mindenképp nálunk legyenek.

A házipatikába először azok a gyógyszerek kerülnek, melyek állandó szedett, egyéni gyógyszereink, az én pajzsmirigytablettám, a fiúk allergiagyógyszere, a férjem orrspray-je, illetve herpesz elleni kenőcse, utána jönnek az egyebek. Mivel három fiam van, így pár doboz sebtapasz is megy a táskába, fertőtlenítőszerrel.

Korábban lista alapján pakoltam, de ma már fejből megy.

Szerencsére minden nagyobb városban van patika, ügyelet, így nem kell feltétlen megijedni, ha valami még is otthon maradt, de a fontosabb dolgok azért szem előtt vannak és bekerülnek az úti patikámba.

Figyelek arra is, hogy kánikulában bizonyos készítményeket hűtőtáskában szállítsunk, vagy legalábbis hűvös helyen, védve a közvetlen napsugárzástól.

Nézzük tehát, a megszokott gyógyszerek mellett mit tegyünk még a táskába indulás előtt?

Lázcsillapítót mindenképpen, erre bármely évszakban fel kell készülni. Kisebbeknek szirup, nagyobbaknak tabletta formájában, de gondolni kell a láz-és fájdalomcsillapításra. Hasmenésre is kell vinni ellenszert, mindenképp legyen a bőröndben, probiotikummal együtt.

Hányás esetén fontos pótolni a folyadékot és az ásványi anyagokat és érdemes ekkor is a elővenni a probiotikumot.

Nem gyógyszer, de megelőzésként fontos a kullancs-és szúnyogriasztó spray, de nálunk a kullancskiszedő csipesz is mindig kéznél van.

A naptej sem gyógyszer, de a leégés veszélyes, ezt megelőzhetjük fényvédő készítményekkel, így naptej is mindig legyen nálunk, lehetőleg magas faktorszámban.

Ha az iménti listát felírjuk és eltesszük, akkor egy idő után már rutinból megy a pakolás, a házipatika összeállítása. Természetesen azt kívánom, ne legyen szükség a gyógyszerekre és mindenkinek jó kikapcsolódást, jó nyaralást kívánok!

(Kisgyerekes szülőknek inkább nem használom a „pihenés” szót…)

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.