Az egres 4 jótékony hatása a szervezetre
- Dátum: 2023.07.02., 07:04
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- agyműködés, egészsèg, egres, energia, gyümölcs, kompót, lekvàr, rák, vércukor
Természetesen lehet vele találkozni Magyarországon is, méghozzá különböző változatokban, fajtájától függően íze a savanykástól egészen az édesig terjedhet. Érdemes megkóstolgatni, hiszen tápanyagtartalma miatt az egres kihagyhatatlan nyári csemege.
Az agyműködés támogatója
Az agyműködési zavarok hátterében sokszor a túl magas vasszint áll, aminek hatására megnövekszik a szabadgyökök száma is. Az egresben található citromsav megállítja a vassejtek felhalmozódását, és egy 2010-es kutatás szerint jelentősen redukál olyan memóriazavarral járó betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór.
Emellett a gyümölcs a már előbb említett antioxidánstartalma miatt is hatékony lehet az időskori agyi funkciózavarok kialakulása ellen, mérsékeli a stroke kockázatát is.
Stabilizálja a vércukorszintet
A magas vércukorszint köztudottan kapcsolódik a 2-es típusú diabétesz kialakulásához, különböző szívbetegségek, a stroke, a demencia kockázatát is növeli. Az egres azonban hasznos tulajdonságainak köszönhetően effektíven szabályozza a vércukorszintet.
Magas rosttartalma miatt lassítja a cukor felszívódását, ezáltal megakadályozza a hirtelen vércukorszint-emelkedést, és az azzal járó falási rohamokat, kóros elhízást is. Az egres kivonata egy úgynevezett alfa-glükozidáz inhibitor, ami a vékonybélben lévő enzimekhez kapcsolódva meggátolja, hogy a bélből a vérbe jusson a cukor, tehát ez a hatás is elősegíti a vércukorszint stabilitását. Emellett klorogénsav-tartalma szintén lassítja a szénhidrátok felszívódását.
Rákellenes hatás
A fitonutriensekben, antioxidánsokban gazdag ételek bizonyítottan közrejátszanak egyes ráktípusok kockázatának csökkentésében. A köszmétében található anyagok közül a folát, a fenolos vegyületek, a C- és az E-vitamin emelkednek ki, ezen tápanyagok szerepet játszathatnak az oxidatív stressz és a gyulladások okozta sejtkárosodások meggátolásában, amik máskülönben a rák kialakulásához vezethetnek.
Állatkísérletek során is vizsgálták antocianinok rákos sejtekre gyakorolt hatását, és a kutatás szerint valóban megakadályozhatják bizonyos rákos megbetegedések, köztük a vastagbél-, a hasnyálmirigy- és az emlőrák kialakulását.
A köszméte vagy egres június vége, augusztus eleje között érik, érdemes keresni a boltok polcain vagy a piacokon. Önmagában nyersen, süteményben, szószként, lekvárként vagy levesként is kitűnő csemege.
Talán meglepő, de az éretlen gyümölcs is jól fagyasztható. Az érett egres hűvös helyen – hűtőszekrényben – egy hétig is friss marad, de éretlen formában a téli időszakra is elrakható. Készülhet belőle lekvár és kompót. Ízesíti a joghurtokat, a gyümölcslevest, de a mártása húsok mellé is kiváló választás, ha egy vitaminban gazdag finomságra vágynál.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.