Menü

Meggy vagy cseresznye?

Végre itt a nyár, a meggy és a cseresznye évszaka. Na, de melyik gyümölcs rendelkezik jobb tulajdonságokkal, mik a hasonlóságok köztük, hogy lehet őket megkülönböztetni? Olvass tovább, és választ kapsz kérdéseidre.

Korábban 2 növényt tekintettek egy növénynek, de a 19. században néhány jellemzővel kezdték megkülönböztetni őket. Összetételét tekintve a gyümölcsök szinte azonosak. Mindkettő előnye nyilvánvaló, mivel hatalmas mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Különösen sok aszkorbinsav és nikotinsav van bennük. Az emberi test fő előnyös tulajdonságai közül a következőket különböztetjük meg:

az immunrendszer erősítése;

a vér koleszterinszintjének csökkentése;

a vérnyomás stabilizálása;

emelkedett hemoglobin;

az erek és a szív falainak megerősítése;

pozitív hatás az urogenitális szervekre;

metabolikus folyamatok kialakulása a testben;

jótékony hatással van az idegrendszerre.

Így a pépet és a gyümölcslevet vérszegénység, urolithiasis, köszvény, megfázás, magas vérnyomás, elhízás, bőrbetegségek, hasnyálmirigy-gyulladás és prosztatagyulladás esetén ajánlják.

Nem igazán lehet megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik a jobb és hasznosabb. Minden a személy preferenciáitól függ. A meggy kissé savanykás ízű, míg a cseresznye édes. A cseresznyét előszeretettel tartják télen, mivel alacsonyabb a cukortartalma, és tartósításban nem annyira agyagos.

A meggyek általában kisebbek és oválisabbak, míg a cseresznyék nagyobbak és kerekdedek lehetnek.

A meggy és a cseresznye szezonja is eltérő lehet. Általában a meggyek júniusban érnek be, míg a cseresznyék júliusban vagy augusztusban. Azonban ez is függ a fajtájuktól és a termőhelyüktől.

Mi a különbség a cseresznyefa és a meggyfa között?

A cseresznye akár 10 m hosszú is lehet, a törzs egyenletes, egyenes, az ágak elrendezése többszintű. Az első években kérge vörösbarna, majd ezüstös árnyalatot kap, sok keresztirányú csíkkal. A korona ovális, és az életkorral kúpos.

A meggy gyakran törzs alakban növekszik, néha egy szétterülő fára hasonlít, inkább bokorra emlékeztet. A fajták túlnyomó többsége eléri a 3-4 m magasságot, és csak néhány faj nő magasabbra. A fa törzsét sűrű barna kéreg különbözteti meg, amelyen néha borostyángyanta tűnik ki.

Én a cseresznyére szavazok ugyan, de a meggyet is szívesen fogyasztom. Tegyetek ti is hasonlóan!

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?