Menü

Ezek a hormonok lehetnek a hízás okai

A túlsúlyt a legtöbb esetben a túlevéssel magyarázzák, pedig az ok fakadhat hormonzavarból is. Ilyenkor felszedni a kilókat könnyű, fogyni viszont nagyon nehéz. Néhány tényező – mint a stressz, a genetika vagy a helytelen életvitel (pl. alkohol, cukros üdítők, félkész és tartószerrel teli ételek fogyasztása) hormonális egyensúlyzavarhoz vezethetnek, amely túlsúlyt eredményez a testben.

1.Pajzsmirigy hormon

A pajzsmirigyünk a nyaktőnél található. Ez a szerv termeli a T3, T4, valamint a kalcitonin hormonokat, amelyek az anyagcseréért felelősek. Ha a pajzsmirigy alulműködik, az anyagcsere is lelassul, így könnyen felszaladnak a plusz kilók. Ezt sok esetben nem a zsír lerakódása, hanem inkább a test felvizesedése, puffadása eredményezi – hívja fel a figyelmet a Bright Side. Ha a túlsúly mellett cikluszavart, fáradékonyságot, hajhullást vagy bőrszárazságot is tapasztalsz, érdemes kivizsgáltatnod a pajzsmirigyed működését.

2. Inzulin

Az inzulint a hasnyálmirigy termeli. Feladata, hogy elszállítsa a glükózt (cukrot) a sejtekhez, hogy azok energiát termeljenek belőle, vagy elraktározzák zsírként, így fenntartva a vér glükóz szintjét. Az előre elkészített ételek, egészségtelen nassolnivalók, cukrozott üdítők vagy alkohol fogyasztása azonban a szervezetben inzulinrezisztenciát idézhet elő (vagyis romlik a sejtek inzulin érzékenysége). Ilyenkor az izomsejtek nem ismerik fel és nem tudják felvenni a glükózt, így az a véráramban marad. Ez megnöveli a vércukor szintet, ami hosszabb távon hízáshoz vezet, valamint a 2-es típusú diabétesz kialakulásához.

3. Kortizol

A kortizol nevű hormont a mellékvesék termelik, amikor stresszesek, idegesek, feszültek vagyunk. A stressz hormonként is ismert kortizol célja alapvetően az, hogy felkészítse a szervezetet a nagyobb terheléssel való megküzdésre a vércukorszint megnövelésével, az immunrendszer mérséklésével, valamint a zsír, fehérje és szénhidrátok anyagcseréjének elősegítésével. Tartós stressz hatás esetén azonban az egyensúly felborul, túlzott kortizol termelés kezdődik a testben, amelynek következménye a zsírlerakódás és a zsírsejtek érésének stimulálása.

4. Tesztoszteron

A tesztoszteront férfi hormonként tartják számon, pedig a nők szervezetében is megtalálható. Segíti a zsírégetést, erősíti a csontokat, és javítja a libidót. Az életkor és a magas stressz jelentősen csökkentheti a nők tesztoszteronszintjét, ami a csontritkuláshoz, az izomtömeg csökkenéséhez, és elhízáshoz is vezethet.

5. Progeszteron

A progeszteron és ösztrogén szintnek kiegyensúlyozottnak kell lennie a szervezetben ahhoz, hogy az megfelelően működjön. A progeszteron szintje különböző okok – például stressz, fogamzásgátló tabletta, menopauza stb.- miatt csökkenhet, ami súlygyarapodáshoz és depresszióhoz is vezethet.

6. Ösztrogén

Az ösztrogén az elsődleges női nemi hormon. Az ösztrogén szint bármilyen egyenlőtlensége súlygyarapodáshoz vezethet. A szervezetben a magas ösztrogénszint vagy a hormon túltermelésének, vagy az ösztrogénban gazdag étrendnek tulajdonítható. Amikor az ösztrogénszint megemelkedik, az inzulint termelő sejtek működése fokozódik. Ez inzulinrezisztenciát idézhet elő, ami a vércukorszint emelkedéséhez és súlygyarapodáshoz vezethet.

A menopauza előtt álló nők ösztrogénszintje általában alacsonyabb. Az ösztrogénszint fenntartása érdekében a szervezet elkezdi keresni az ösztrogént termelő egyéb forrásokat. Az egyik ilyen forrás a zsírsejtek. Amikor az ösztrogénszint csökken, a szervezet elkezdi az összes rendelkezésre álló energiaforrást átalakítani zsírrá, hogy feltöltse a glükóz szintet. Ez súlygyarapodást eredményezhet.

7. Leptin

A leptin az energia egyensúlyának fenntartásáért felel a szervezetben az éhség gátlása révén. Azonban amikor cukortartalmú ételeket eszünk, a fruktóz túlkínálata zsírrá alakul át, amely lerakódik a szervezetben. Ezek a zsírsejtek leptint termelnek. Ahogy egyre több és több leptin termelődik, a test érzéketlenné válik rájuk. Ez pedig megakadályozza, hogy az agy megkapja az evés elkerülésére szólító jelzést.

8. Gherlin

Az éhséghormonként ismert gherlint elsősorban a gyomor választja ki. A ghrelin stimulálja az étvágyat és növeli a zsírlerakódást. A gherlin szint akkor is magas lehet, ha az ember szigorú diétát követ, vagy böjtöl.

9. Melatonin

A melatonin az ébrenlétet és az alvást szabályozó hormonunk. Míg alszunk, a test felszabadítja a növekedési hormonokat, amelyek segítik a test gyógyulását, és építik az izomzatot.

Ám ha a szervezetünk nem jut megfelelő mennyiségű alváshoz, ez a gyógyulási, regenerálódási folyamat megakad, és az így előidézett stressz végül gyulladás által kiváltott súlygyarapodáshoz vezethet.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.