Menü

10 ezer lépés naponta az egészségért!

Igen, az ajánlás szerint ennyit kell megtenni naponta a hosszabb, egészséges életért, vajon könnyen teljesíthető?

Fiatalként talán könnyen rávágom, hogy igen, s bár idősebb korban nyilván nehezebben teljesíthető, de kedvező hatásai miatt mindenképp érdemes törekedni rá. Állítólag ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, fittek maradjunk és ne hízzunk el, elkerüljük napi tízezer lépést kell megtennünk.

Bizony ezzel nem mondtam újat, hiszen sokszor hallottuk már, hogy a napi 10 ezer lépés milyen mértékben járul hozzá az egészségünkhöz, nézzük, hogy lehet megvalósítani ezt az elsőre nehéznek tűnő küldetést?

Jó hír, hogy a tízezer lépés nincs annyira kőbe vésve, természetesen már kevesebb is sokat számít, sőt, egy új tanulmány szerint a napi 7 ezer lépés is jelentős egészségügyi előnyökkel jár, ez a szám pedig már jobban hangzik és nem tűnik lehetetlen feladatnak.

A fent említett lépésszámot, hogy lehet elérni?

Természetesen elhatározás kérdése ez is, mint minden más. Csupán annyi szükséges hozzá, hogy eldöntsük gyalog járunk dolgozni, gyalog sétálunk a gyerekkel iskolába, vagy ha ez nem megvalósítható (jómagam 3 gyerekkel indulok a város három pontjára reggelente, tehát nálam például ez bármennyire is szeretném esélytelen) ám lehetséges iskola vagy óvoda után egy – egy sétát tenni, s letenni az autót, mikor a közeli boltba, vagy játszótérre indulunk.

Ha tehetjük hétvégén tervezzünk rendszeresen egy-egy túrát, sétát a családdal.

Akik felelős állattartók, ők gyakran sétálnak a kutyusaikkal, nekik a napi lépésszám ezáltal könnyebben kivitelezhető, hiszen nekik köszönhetően jóval gyakrabban kimozdulnak a gazdik is a friss levegőre. Örömmel láttam nyugdíjas ismerőseinknél, hogy amióta örökbe fogadtak kutyust, sokkal többet mozognak és sétálnak a friss levegőn a kutyasétáltatásoknak köszönhetően.

A napi tízezer lépés megtétele a súlytartásban, súlycsökkentésben is segíthet, természetesen hozzá kell tenni, hogy csak abban az esetben segíti céljainkat a megtett jó pár km, ha séta után nem gondoljuk megérdemeltnek a pluszkalóriabevitelt, valami egészségtelen étellel, mert akkor kárba is veszett a munka.

Hasznos eszköz lehet a lépésszám eléréséhez a lépésszámláló, vagy sportóra, aktivitásmérő, mely ösztönöz, motivál arra, hogy elérjük a kívánt eredményt.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.