A legjobb koleszterinszint-csökkentő gyógynövények
- Dátum: 2023.01.18., 10:17
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- avokádó, dió, fokhagyma, gomba, koleszterin, pektin, sárgarépa
A koleszterin okozta megbetegedésekre 1951-ben figyeltek fel, amikor az amerikai hadügy minisztérium háborúban elesett katonák holttesteit küldte Koreába boncolásra.
A patológusok mintegy 2000 holttestet boncoltak fel, melyekből megállapították, hogy a 21 éves átlagéletkorú katonák 75%-nál már megjelentek a sárga, elmeszesedett plakkok. Ez igen meglepő volt az orvosok számára, hiszen sokáig úgy gondolták a verőér elzáródáshoz vezető lerakódások csak az idősebb embereknél fordulhat elő.
Sárgarépa (Daucus carota) és más pektintartalmú élelmiszerek
Egy skót kutatás szerint napi 2 sárgarépa elrágcsálása már 10-20%-kal csökkentette a vizsgálatban résztvevők koleszterinszintjét. Mindez annak köszönhető, hogy a sárgarépában sok pektin nevű rost található. Szintén jó pektinforrás még az alma és a citrusfélék héjának belső része. Ezért fontos, hogyha gyümölcslevet iszik, ne gyümölcsprést, hanem turmixgépet használjon, mivel a gyümölcsprés eltávolítja a gyümölcsökből az értékes rostokat.
Avokádó (Persea americana)
Érdekes, hogy az avokádó az egyik legmagasabb zsírtartalmú gyümölcs, ezért a szívbetegek kerülik a fogyasztását. Azonban érdekes, hogy az avokádó segíthet a koleszterinszint csökkentésében is. Egy kutatás során két női csoportot felkértek, hogy folytassanak különböző étrendeket. Az egyik csoport telítetlen zsírsavakban gazdag (olívaolaj) és avokádóban gazdag étrendet követett, míg a másik szénhidrátot és cukrot fogyasztott. A kutatás végén, hat hét után jól látszott, hogy az avokádót fogyasztók koleszterinszintje 8,2%-kal csökkent.
Bab (Phaseolus-fajok)
A babfélék sok elemi rostot és kevés zsírt tartalmaznak, ami kifejezetten elősegíti az ideális koleszterinszintet. A babfélék mindemellett lecitint is tartalmaznak, amely szintén igen eredményes a koleszterinszint csökkentésében.
Fokhagyma (Allium sativum) és vöröshagyma (A.cepa)
Több vizsgálatból kiderült, hogy egy gerezd fokhagyma, vagy fél vöröshagyma a fogyasztók többségénél 10-15 %-kal redukálja az összkoleszterinszintet. A fokhagymát világszerte alkalmazzák szív és érrendszeri betegségek esetén, valamint a magas koleszterinszint csökkentésére, ugyanis már napi fél gerezd fokhagyma is igen hatásos lehet. Egy kutatásban napi 2-3 vöröshagymaolaj 7-33%-kal csökkentette a magas koleszterinszinttel rendelkező emberek közel felének a koleszterinszintjét.
Gyömbér (Zingiber officinale)
A gyömbér számos pozitív tulajdonsága mellett a koleszterinszint csökkentésében is segít. Tehát ételeit nemcsak ízletesebbé, de egészségesebbé is teheti gyömbér hozzáadásával.
Zeller (Apium gravolens)
Egy laboratóriumi kísérlet során az állatokat nyolc héten keresztül magas zsírtartalmú étrenden tartották, melynek következtében igen megemelkedett a koleszterinszintjük. Ezt követően a kísérleti állatokat zellerrel etették, ami viszont jelentősen csökkentette az össz- és LDL-koleszterinszintet. Egyelőre arra nincsen bizonyíték, hogy embereknél is ugyanilyen hatékonyságú a zeller, minden estere bajunk biztosan nem fog belőle származni ha több zellert fogyasztunk.
Dió- és mogyorófélék
Mivel a dió- és mogyorófélék magas zsírtartalmú olajos magvak, sokan azt hihetnénk, hogy ártalmasak azoknak, akik koleszterin problémákkal küzdenek. Ezzel szemben Amerikában egy huszonötezer főből álló kutatás bebizonyította, hogy kisebb a kóros elhízás esélye azoknál, akik sok dió- és mogyorófélét fogyasztanak. Ezenkívül a dió hatására nő az agyban a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag szintje, ami jelentős szerepet játszik a jóllakottság érzésében. A dió- és a mogyorófélék összefüggésben állnak a szívinfarktusok ritkább előfordulásával is.
Görögszéna (Trigonella foenum-graecum)
Ez a gyógynövény rostban gazdag, a rostok pedig kifejezetten elősegítik a koleszterinszint csökkenését.
Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius)
Egy kísérletben arra is fény derült, hogy a sáfrányos szeklice olajjal történő főzés nyolc hét alatt 9-15%-kal csökkenti az összkoleszterinszintet, az LDL szint pedig 12-20 %-kal lett alacsonyabb.
Shiitake gomba (Lentinus edodes)
A shiitake gomba gazdag lentinan vegyületekben, ami daganatellenes, vírusölő és immunserkentő, valamint koleszterincsökkentő vegyület. Egy állatkísérletből kiderült, hogy lentinannal rokon vegyületek már kis mennyiségben fogyasztva is 25%-kal csökkentik a koleszterinszintet.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.