Menü

TSMT, a gyerekek segítő tornája

Manapság rengeteg lehetőségünk van, hogy fejlesszük gyermekünk mozgását, idegrendszeri fejlődését, viszont van egy mozgástréning, mellyel a nagy- és finommozgásokat is tudatosan erősíti.

A TSMT jelentése a Tervezett SzenzoMotoros Tréning, egy torna, mellyel felülírhatjuk a rosszul berögzült reflexeket, ami kihat a mozgásra, a beszédfejlődésre és a viselkedésre is. A szenzomotoros szó a csecsemők szenzomotoros fejlődési szakaszára utal, ez egy kisember születésétől kétéves koráig tart. Ez az időszak a szenzo, vagyis észlelési, és motoros, vagyis mozgásfejlődési szakasz, itt tanuljuk meg az ok-okozati összefüggéseket, megtanulunk beszélni az anyanyelvünkön és felismerjük, hogy a testünk nem része a környezetünknek. Amikor ebbe bármilyen apró kis hiba csúszik, akkor azt próbálja korrigálni az idegrendszerünk, de lehetséges, hogy ennek lesznek később jelei.

Egészen egy éves kortól akár 12 éves korig ajánlott, sokszor csak később, óvodában, vagy az iskolai évek alatt derül ki, hogy valamilyen gond van. Nem kell megijedni, ha nekünk, mint szülőknek nem tűnik fel, hogy gyermekünk valamiben nem teljesít átlagosan, mivel nem vagyunk szakemberek, és még véletlenül sem kell azt gondolni, hogy a gyermekkel nagy gondok vannak.

Az én korosztályom (Y generáció) gyermekeinél még nem vizsgálták ezt, hiszen a tudomány nem tartott ezen a szinten, így sokszor csak elkönyveltek valakit túl izgágának, mert például nem tudott megülni a hátsó felén egy tanórán. Ezzel már utalok arra, hogy milyen jellegű problémákra jelenthet megoldást ez a tréning. Széles spektrumon mozog a torna hatásossága, például figyelemzavar, beilleszkedési zavar, magatartási zavar, beszédhiba, egyensúly zavar, tanulási zavar, hiperaktivitás.

Amikor körbenézünk egy ovis csoportban, de még inkább egy iskolai osztályban, feltűnhet egy több gyerekből álló csoportban, hogy ha valamelyik gyerkőc máshogy viselkedik, mint a többi, ezért pedig semmiképpen sem hibáztathatjuk, csupán valószínűleg valamilyen fejlesztésre van szüksége, hogy jól beilleszkedhessen, erre pedig az egyik legjobb módszer a TSMT. Könnyebben koncentrál, mozgásfejlődésében is halad, jobb lesz a memóriája, beindul a beszédfejlődés, a könnyebb kommunikáció, és még a ritmusérzék is javul.

Terapeuta a megoldás. A TSMT terapeuta az a szakember, aki először is egy nagyjából 45 perces állapotfelméréssel kipuhatolja, hogy hol is lehet gond, ezzel egy pontos képet kap arról, hogy milyen fejlettségi szinten van a gyermek. Ilyenkor kiderül, hogy mik a fejlesztendő területek, ezért a szakember ki tudja választani a megfelelő tornagyakorlatokat. Kétféle lehetőség adott ilyenkor, az egyik az, hogy a specialista megtanítja a gyakorlatokat, melyeket a gyermek otthonában, egyénileg hajt végre, a másik lehetőség, hogy kiscsoportos foglalkozás keretein belül végzik a gyakorlatokat.

A gyermek fejlettségi szintjének javulásával változnak a gyakorlatok is, nagyjából 2-3 hónap elteltével lehet észrevenni a változásokat, viszont ehhez az kell, hogy lelkiismeretesen mozgassuk a gyermeket a megadott formában.

A TSMT torna egy igazán jó lehetőség arra, hogy mozgással segítsük gyermekünk mindennapjait, beilleszkedését a társadalomba, könnyítsük a kommunikációját vagy könnyebben koncentráljon az elő kerülő feladatokra.

Túlsúlyosak lesznek-e a keveset alvó tinédzserek?

Szülőként a legtöbben aggódunk gyermekeink alvási szokásai miatt. A legújabb kutatások azt is alátámasztják, hogy a tinédzserek nem megfelelő alvási mintázata akár elhízáshoz is vezethet.

Babalátogatási etikett

Múlt cikkemben az etikettről, protokollról, illemszabályokról, viselkedéskultúráról esett szó, most ezen felbuzdulva, 3 gyerekes anyukaként a babalátogatási etikettet venném górcső alá. Melyek ezek a kimondatlan, íratlan illemszabályok babalátogatás előtt, alatt? Nézzük!

A házi feladat értelme

Ma már az oktatásban mindennapos, hogy házi feladatot kapunk, vagy angolul “homeworkot”. Minden ilyesmi feladatot az iskola után otthon kell megcsinálnunk, vagy rosszabb esetben a következő óra előtti szünetben. Persze egy kisgyermek nem úgy tekint a házi feladatra, mint mikor egy felnőtt mondjuk otthon készül valamilyen nyelvvizsgára, ezáltal a házi feladat fogalma is változik. Azonban hogyan lehet a házi feladat izgalmas, kreatív és hasznos is?

Az Apgar értékről

Akinek van gyerkőce már, biztosan hallotta a baba születésénél, hogy megvizsgálták a babát és lediktálnak egy úgynevezett Apgar-értéket, de sokan nem is tudják, hogy valójában mit is jelent.

Amit a pikkelysömörről tudni kell

Sokféle bőrbetegséggel találkozhatunk életünk során, némelyik nem csak csúnya, hanem más kellemetlen tünetekkel társul, ezek közül az egyik, a magyar lakosság egyre nagyobb részét érintő pikkelysömör.