Menü

A falusi fiatalok összetartó közössége

Sokszor felmerül a kérdés, hogy szép dolog falun lakni, mert csend, nyugalom van, de mit is kezdjen ott magával az ember, főleg egy fiatal?! Igen is van mit csinálni, erre egy nagyon jó példa egy kis falu fiatal közössége, akik nagyon kreatívan fogják össze a falu népét, hogy együtt szórakozhassanak, és felpezsdítsék nem csak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály életét is. Interjú a KIFLI közösségével és egy oszlopos tagjával, Bódog Bencével.

Mit jelent a "KIFLI"?

A Kifli nem más, mint a Kreatív Iregszemcsei Fiatalok és Lokálpatrióták Intézménye. Ha jól emlékszem a KIFLI-t találtuk ki először, majd azután erőltettük hozzá a kifejezéseket. Utólag visszagondolva jobb nevet nem is találhattunk volna ki.

Mikor alakult a KIFLI és milyen ötlet vezérelte a megalakulást?

Az ötlet 2019 Szeptemberében pattant ki a fejünkből, ekkor kezdtünk el komolyabban foglalkozni a KIFLI-vel. Pályázatot írtunk, és elkezdtük számba venni, mire lenne szükségünk tervünk megvalósításához. Az első eseményünk 2020 Február 14.-én volt, mi ezt a napot tekintjük a KIFLI születésnapjának. Előtte még azonban tekerjünk vissza 2019 szeptemberére, a Paulus közösség által rendezett activity party-ra Budapesten, ahol mindannyian egyetemi tanulmányainkat folytattuk ebben az időben.

Ez az activity est egy útmutató volt a KIFLI szempontjából. Egy csapat egymásnak idegen fiatal játszott, ismerkedett, beszélgetett és pillanatok alatt eltelt az idő. Ez az esemény inspiráló volt számunkra. Másnap még az előző esti activity party élményének hatása alatt indultunk haza Iregszemcsére, majd út közben valaki felvetette: “Ezt simán lehetne csinálni Iregszemcsén is…”, így is történt végül. Valahol Martonvásár környékén, az M7-es autópályán megszülettet a KIFLI ötlete.

Kik a csapat tagjai?

A csapatot a Matus Boglárka, Matus Hajnalka, Csanádi Fanni, Právics-Tóth Brigitta, Matus Jácint, Bódog Bálint, Bódog Bence hetes alkotja, mindenki iregszemcsei lakos jelenleg is, még akkor is, ha az iskolai évek elcsalogatták némelyünket, de ahogy errefelé szokás mondani: „Mindenki Iregi”.

Mi a célotok és a célközönség?

Elsődleges célunk a közösségépítés, ugyanis szeretnénk, ha lenne egy alternatíva, egy hely, ahol a vidéki fiatalok is tudnak ismerkedni, barátokat szerezni, közösségi életet élni. Szeretnénk, ha Iregszemcse még annál is jobb hely lenne, mint amilyen most. Nagyon szeretjük a kis falunkat, ezért arra törekszünk, hogy minél messzebb eljusson a híre annak, hogy milyen jó fej emberek laknak itt, és milyen összetartóak tudnak lenni. Reméljük akár példaként is tudunk szolgálni más településeknek. Habár a nevünkben az olvasható, hogy iregszemcsei fiatalok, a mi célközönségünk MINDENKI, aki szereti jól érezni magát, szeret játszani, és szeret új barátokat szerezni.

Milyen programokat szerveztetek idén és mik vannak tervben?

Volt már társasozós este, boros koccintás, vagy éppen plédes, kint ülős, szabadtéri mozi is, eddig minden programra szép számmal érkeztek érdeklődők. A következő programunk egy nagy kincskeresés lesz a falu határain belül, és mindenkit sok szeretettel várunk Augusztus 20.-án 15:00-kor az iregi patakparton. A következő időszakkal, tervekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az időjárás változással szoros összhangban lassan majd költözünk vissza a Bartók Béla Művelődési Ház tetőterébe. Ez az időszak általában a kvízestek, társasjáték partyk, és egyéb benti mókák időszaka, de mindig kitalálunk valami olyat, ami még nem volt, és biztosak vagyunk benne, hogy sok embert megmozgat, ha jól hozzuk össze a dolgokat.

Hol vagytok megtalálhatóak, hol tájékozódhatunk a programokról?

A KIFLI-nek van egy közösségi oldala, ahol minden információt és eseményt megosztunk, itt lehet minket a legkönnyebben elérni is.

Miből gazdálkodtok, és mivel lehet támogatni a tevékenységeteket?

A Kifli kezdetek óta nonprofit alapon működik, így a költségvetésünk egésze pályázati forrásokból, valamint a helyi erők támogatásából valósul meg. Eszköz oldalról pedig az Iregszemcsei Önkormányzat, a Bartók Béla Művelődési Ház, és az Iregszemcse Kultúrájáért Alapítvány nyújt segítőkezet számunkra. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek a sok segítséget, amely a KIFLI folyamatos működéséhez elengedhetetlen. Ami pedig a további támogatásokat illeti, szívesen fogadunk továbbra is bármilyen felajánlást, bármilyen formában.

A KIFLI az egyik legjobb élő példa arra, hogy ha falun sem kell unalmasnak lennie az életnek, hiszen egy kezdeményező fiatal társaság összefogása is elég egy jó barát és kulturális élményekkel gazdag közösség kialakításához. Sok sikert kívánunk a továbbiakhoz.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.