Menü

Gyerekkel a kórházban

Legszívesebben azt a címet adnám, hogy „segítség, mit vigyek a kórházba gyerekkel” vagy hasonlót, ugyanis váratlanul kerültem Ákos fiammal - vakbélgyanúval - a szomszédos város kórházába, s a hirtelen bepakolásom következményeként sok fontos dolog maradt otthon. Ez a laptop mondjuk pont nem, s természetesen nemcsak a cikk miatt jön most jól, hanem nagyfiam unaloműzőként nézi rajta a futballmeccseket a kórteremben. Én azonban a listát szeretném most megírni, hogy legközelebb rutinosabb legyek. Tessék a listát elmenteni, később jól jöhet.

Azt hiszem nem kell leírjam az első és legfontosabbat: legyünk a gyermekünk mellett a kórházban! Kamaszfiamat sem hagynám soha egyedül, így még őt is elkísértem és maradok vele, mert anyukaként ez a legfontosabb dolgom. A szülő támogató jelenléte a gyógyulás alapfeltétele.

A gyerekek egyébként meglátásom szerint „jó” betegek, jól vészelik át a kórházi létet, túlteszik magukat a nehézségeken, gyorsan gyógyulnak, ebben azonban a szülőnek is van szerepe.

1-2 éves kicsiknél mindenképp elengedhetetlen a szülő támogató jelenléte. Véleményem szerint segít a napirend kialakítása, még a kórházban is. A megszokott rutinok, a vacsora utáni tusolás, meseolvasás, esti kakaó ivás, összebújás. Ezt az otthoni rutint, kialakult szokásrendszert egy kórházban is próbáljuk meg tartani, ad egy biztos keretet az időtlen, végtelennek tűnő napoknak.

A kisebbeknek játékokat, mesekönyvet, színezőt, nagyobb gyerekeknek pedig tabletet, telefont, könyvet vihetünk be, ezen videóhívást is meg tudunk valósítani a családdal, barátokkal.

A telefon és a tablet fontos figyelemelterelő eszközök, s azt az érzést adhatják gyermekünknek, hogy nem maradnak ki mindenből, csetelhetnek a barátokkal, értesülhetnek a fontos eseményekről, történésekről.

Kicsiknek a mesekönyv, színező, puzzle, kártya, társas, színes ceruza, zsírkréta is hasznos, és nem foglal sok helyet. A kedvenc játékát, plüsseit, alvókendőt semmiképp se felejtsük otthon!

A kórházi lista pedig a következőkből álljon: időjárásnak megfelelő ruházat, de nyáron is legyen melegebb ruhadarab is a táskában, esetleg fürdőköntös, pólók, pizsama, váltásfehérnemű, papucs. Kicsiknek babaápolási kellékek, krémek, pelenka, cumisüveg, tápszer.

Szükségesek a saját gyógyszerek, melyről természetesen a kezelőorvost tájékoztatni kell.

Evőeszközök, pohár, tányér, (én utóbbit otthonfelejtettem és tálcát sem hoztam, ez most hiba) jól jön a szalvéta, konyharuha is.

Zsebkendőt, wc papírt is kell vinni magunkkal a kórházba és ásványvizet, némi nassolni valót.

Tisztálkodó szereket, telefontöltőt, tabletet, laptopot, valamint azok töltőjét is, hiszen lemerült okoskütyükkel nem fogunk tudni mit kezdeni.

Ha minden megvan, nézzük át még egyszer a lista alapján a táskát, így biztosan semmi fontos nem marad otthon. Mindenkinek mielőbbi gyógyulást és jó egészséget kívánok! a tálcát/tányért pedig legközelebb nem felejtem otthon.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.