Menü

Gyerekkel a kórházban

Legszívesebben azt a címet adnám, hogy „segítség, mit vigyek a kórházba gyerekkel” vagy hasonlót, ugyanis váratlanul kerültem Ákos fiammal - vakbélgyanúval - a szomszédos város kórházába, s a hirtelen bepakolásom következményeként sok fontos dolog maradt otthon. Ez a laptop mondjuk pont nem, s természetesen nemcsak a cikk miatt jön most jól, hanem nagyfiam unaloműzőként nézi rajta a futballmeccseket a kórteremben. Én azonban a listát szeretném most megírni, hogy legközelebb rutinosabb legyek. Tessék a listát elmenteni, később jól jöhet.

Azt hiszem nem kell leírjam az első és legfontosabbat: legyünk a gyermekünk mellett a kórházban! Kamaszfiamat sem hagynám soha egyedül, így még őt is elkísértem és maradok vele, mert anyukaként ez a legfontosabb dolgom. A szülő támogató jelenléte a gyógyulás alapfeltétele.

A gyerekek egyébként meglátásom szerint „jó” betegek, jól vészelik át a kórházi létet, túlteszik magukat a nehézségeken, gyorsan gyógyulnak, ebben azonban a szülőnek is van szerepe.

1-2 éves kicsiknél mindenképp elengedhetetlen a szülő támogató jelenléte. Véleményem szerint segít a napirend kialakítása, még a kórházban is. A megszokott rutinok, a vacsora utáni tusolás, meseolvasás, esti kakaó ivás, összebújás. Ezt az otthoni rutint, kialakult szokásrendszert egy kórházban is próbáljuk meg tartani, ad egy biztos keretet az időtlen, végtelennek tűnő napoknak.

A kisebbeknek játékokat, mesekönyvet, színezőt, nagyobb gyerekeknek pedig tabletet, telefont, könyvet vihetünk be, ezen videóhívást is meg tudunk valósítani a családdal, barátokkal.

A telefon és a tablet fontos figyelemelterelő eszközök, s azt az érzést adhatják gyermekünknek, hogy nem maradnak ki mindenből, csetelhetnek a barátokkal, értesülhetnek a fontos eseményekről, történésekről.

Kicsiknek a mesekönyv, színező, puzzle, kártya, társas, színes ceruza, zsírkréta is hasznos, és nem foglal sok helyet. A kedvenc játékát, plüsseit, alvókendőt semmiképp se felejtsük otthon!

A kórházi lista pedig a következőkből álljon: időjárásnak megfelelő ruházat, de nyáron is legyen melegebb ruhadarab is a táskában, esetleg fürdőköntös, pólók, pizsama, váltásfehérnemű, papucs. Kicsiknek babaápolási kellékek, krémek, pelenka, cumisüveg, tápszer.

Szükségesek a saját gyógyszerek, melyről természetesen a kezelőorvost tájékoztatni kell.

Evőeszközök, pohár, tányér, (én utóbbit otthonfelejtettem és tálcát sem hoztam, ez most hiba) jól jön a szalvéta, konyharuha is.

Zsebkendőt, wc papírt is kell vinni magunkkal a kórházba és ásványvizet, némi nassolni valót.

Tisztálkodó szereket, telefontöltőt, tabletet, laptopot, valamint azok töltőjét is, hiszen lemerült okoskütyükkel nem fogunk tudni mit kezdeni.

Ha minden megvan, nézzük át még egyszer a lista alapján a táskát, így biztosan semmi fontos nem marad otthon. Mindenkinek mielőbbi gyógyulást és jó egészséget kívánok! a tálcát/tányért pedig legközelebb nem felejtem otthon.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Kutyák hatása a gyerekekre

Szakemberek szinte testvéri kötelékhez hasonlítják a kutya és a gyermek barátságát, ugyanis minden gyermekek számára hatalmas előny, ha kutyával nőhet fel. Ez csökkenti a szorongásukat, a stresszszintjüket, és támogatja a szocializációjukat.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.