Menü

Mit (ne) tegyünk, ha gyulladás van a szervezetünkben

Életünk során számtalanszor előfordulhat, hogy szervezetünkben gyulladás keletkezik. A gyulladással járó fájdalom mindig egy jel, melyet komolyan kell vennünk, hiszen a szervezet védekezőmechanizmustá mutatja, gyulladáscsökkentő anyagok termelésével, az immunrendszer aktivizálódásával.

A szervezet tulajdonképpen védekezik egy kórokozó ellen, így a gyulladás a gyógyulást szolgálja, ez történik sérüléskor is. A gyulladást ilyenkor az érintett terület fájdalma, duzzanata jelzi. Visszafordítható a szervezetben a gyulladás, lehet tenni valamit ellene?

A szervezetünkben jelenlévő gyulladást van lehetőségünk életmódváltással és megfelelő táplálkozással visszafordítani, megállítani.

Aki pajzsmirigybeteg, vagy például allergiás, esetleg autoimmun beteg, azoknak a gyulladás egy állandó és krónikus probléma, ők speciális étrendet tartanak a betegségük kordában tartása érdekében. A jó hír az, hogy valóban létezik gyulladáscsökkentő étrend, amely segít mind a megelőzésében, mind a gyógyulásban.

Mi az, ami kerülendő a gyulladás esetén?

Például a glutén. Ez a búzában, az árpában és a rozsban található, köze van a gyulladásos folyamatokhoz, ezért érdemes áttérni gluténmentes étrendre, ilyen probléma esetén.

A tejtermékekről is tudjuk, hogy nem jó a fogyasztásuk gyulladás esetén. A tejtermékek nehezen emészthetőek és rossz emésztést okoznak, a szervezetből elvonva azokat az energiákat, amelyeket a gyógyulásra összpontosítana, a tünetek pedig nem múlnak, hanem súlyosbodnak.

A tej és a tejtermékek kifejezetten rosszabbítják ekcéma, az akne és egyéb bőrbetegségek állapotát, tüneteit. A rendszeres tejfogyasztást kutatások összefüggésbe hozták a gyulladásos folyamatokkal.

Mi a helyzet a húsokkal?

Nos a húsok sajnos az ipari állattartás eredményeképp tele vannak gyulladást okozó Omega-6 zsírsavval, amely köztudottan gyulladáskeltő hatású, ezért fontos ezek ellensúlyozására elegendő mennyiségű omega 3 zsírsavakat is fogyasztani, a húsevést pedig mérsékelni, legalább a gyulladás fennállásáig.

A glutén és a tej mellett a cukor is káros az egészségre, a gyulladásos folyamatokra. Természetesen édesítőszerekre váltsuk ki a cukrot.

A gyulladásokra káros ételek mellett tehetünk a gyulladáscsökkentésért is, ebben segítenek a zöld leveles- és a keresztesvirágú zöldségek, valamint a bogyós gyümölcsök és az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek.

Ha már fáj, már kialakult, már gyulladást jelez a szervezet, akkor érdemes a gyógyulásra összpontosítanunk, a jövőben pedig a megelőzésre.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Milyen sportszakkört válasszunk a gyereknek?

Az iskolakezdés nemcsak a tanórák és a tankönyvek világát hozza el a fiatalok számára, hanem egyben a sportélet újra indulását is. A nyári szünet után ismét megtelnek a sportpályák, csarnokok és uszodák: kezdődnek a délutáni sportkörök, edzések, és a bajnokságokban is felpörög az idény.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?