Hidegen sajtolt olajok hatásai
- Dátum: 2021.05.30., 03:59
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- alfa-linolénsav, ásványi anyagok, cukorbetegség, dióolaj, egészséges életmód, extra szűz, használat, hidegen sajtolt, immunrendszer, koleszterin, kozmetikai ipar, lenolaj, ligetszépe olaj, linolsav, májtisztítás, mákolaj, máriatövis olaj, olaj, olívaolaj, omega 3, omega 6, sajtolás, saláta, szendvics., természet, tökmagolaj, vas, vércukorszint, vérrögképződés, vitamintartalom
Mint az köztudott, az ember egészsége nagyban függ életmódjától és táplálkozásától, sok betegség megelőzhető helyes életmóddal, melybe a hidegen sajtolt növényi olajok remekül beilleszthetőek, hiszen támogatják a szervezetünket, ugyanis gazdagok telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban.
A növényi olajok a természet kifogyhatatlan kincsei.
Valójában mit jelent a hidegen sajtolás?
A hidegen sajtolás egy folyamat, melynek során nem alkalmaznak magas hőmérsékletet, ezáltal nem csökkentik az olajok vitamin- és ásványi anyag tartalmát.
A magokat préselik, azaz sajtolják, az így kinyert olaj pedig semmilyen adalékot, vegyszert, vagy színezőanyagot nem tartalmaz.
Általában naponta 1-2 teáskanálnyi hidegen sajtolt olaj fogyasztása ajánlott az egészségünk érdekében.
A legismertebb olajok a ligetszépe olaj, melyet elsősorban a kozmetikai és gyógyászati célokra használnak, enyhítheti a menstruációs panaszokat, csökkenti a vércukorszintet, hasznos ízületi problémák esetén, jól működik a kialakult bőrproblémák kezelésénél.
A máriatövis olaj a májtisztításra jó, de jótékony hatással lehet a cukorbetegségek kezelésében is.
A tökmagolaj erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, jó a prosztatamegbetegedésekre, székrekedésre, megkötik a szabadgyököket, késleltetve az öregedést.
A lenmagolaj igen gazdag omega-3 zsírsavakban, különösen alfa-linolénsavban. A lenmagon kívül a kendermag, a chiamag és a diófélék is tekintélyes mennyiségű alfa-linolénsavat tartalmaznak. A lenmagolaj serkenti az agyműködést és a vérerek munkáját, segíthet orvosolni a migrént, és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik.
A mákolaj E-vitamin tartalma rendkívül magas, ezen kívül tartalmaz kalciumot, magnéziumot és vasat is. A mákolajnak több kedvező hatása van: csökkenti a trombózis és az embólia kialakulásának lehetőségét, növeli a szellemi teljesítőképességet, vérnyomás csökkentő hatással bír, gyorsítja a sebgyógyulást, idegerősítő, nyugtató és altató hatású.
A dióolaj linolsav-tartalmának immunrendszer-erősítő hatást tulajdonítanak. Csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögképződést, a trombózisveszélyt. A bélgörcs ellen is jó a dióolaj, hasmenés ellen is. Magas az Omega-3 és Omega-6 zsírsavtartalma. A dióolajból naponta 1 evőkanállal fogyasszanak a felnőttek és napi 1 kiskanállal a gyerekek.
Az olívaolajat is használhatjuk főzésre, párolásra és hirtelen sütésre, ám bő olajban sütésre nem javasolt. A lenmagolajat és az extra szűz olívaolajat leginkább salátakészítés során alkalmazzuk. A dióolaj, a szezámolaj és a mogyoróolaj salátakészítésre kiváló, míg a tökmagolaj salátakészítésre, szendvicsek ízesítésre, tálaláskor levesek díszítésére használható.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.