Menü

A D-vitamin fontossága

A D-vitamin, nevével ellentétben nem csak vitamin szerepét tölti be szervezetünkben. Hormonként is funkcionál, méghozzá a sejtek közötti kommunikáció tagjaként. Fontos szerepe van például a kalcium anyagcserében, ezzel kapcsoltan pedig a szív-és érrendszer egészségének megőrzésében. Hiánya esetén csökken a szervezet védekezőképessége, valamint fogékonyabbá válunk bizonyos betegségekre, mint például az érelmeszesedés, szívbetegségek, elhízás, fogszuvasodás és csontritkulás.

Korábban általánosan 400 NE volt a napi ajánlott D-vitamin mennyiség, azonban ma már tudjuk, hogy 1000-2000 NE szükséges egy átlagos felnőtt embernek naponta. Jó hír, hogy mivel a D-vitamin zsírban oldódik, bevihetjük akár hetente, vagy havonta egyben az előírt mennyiséget, mivel a szervezetben elraktározódik és folyamatosan szabadul fel, amilyen ütemben az anyagcserefolyamatok igénylik. Egyébként testsúly alapján számolják ki, egy embernek mennyire van szüksége naponta, így a megadott 1000 NE egy 50-60 kilogrammos személyre vonatkozik. Ha valaki mondjuk 100 kg felett van, neki akár naponta 3000 NE is lehet a D-vitamin szükséglete.

Érdekesség, hogy Magyarországon a lakosság több, mint felénél nem éri el az egészséges szintet a vér D-vitamin tartalma, még nyáron sem, amikor a napsütés is rásegít az előállítására. Fontos azonban megjegyezni, hogy amikor a napsugárzás hatására állítja elő a szervezet a D-vitamint, akkor az nem raktározódik, mint a szájon át bevitt formában, hanem csak annyit állít elő amennyire épp szüksége van. Ezért is alakul ki a téli hónapokban D-vitamin hiány, mivel nyáron nem raktározódott el a szintetizált mennyiség, csak felhasználódott.

Ahogy minden vitamin esetében, itt is lehetséges a túladagolás, azonban zsíroldékony tulajdonsága miatt ez a veszély nem fenyeget, hiszen tartósan napi 7-10000 NE mennyiséget kellene ehhez bevinnünk és a valóság azt mutatja, hogy a szükséges mennyiséget sem visszük be rendszeresen, nemhogy annál jóval többet.

Szervezetünk számára szükséges D-vitamin mennyiségét bevihetjük különböző vitaminkészítményekkel, melyekből kapható receptre írható és anélkül kiváltható is, bár inkább az utóbbit javasolják felnőtteknek, mivel a receptre kapható verziót szokták adni újszülött és pici gyermekeknek is, nekik csak az a megfelelő.

Emellett természetesen megtalálható különböző élelmiszerekben is, mint például az édesvízi és tengeri zsíros halak; a lazac, a tonhal és a tőkehal. Tartalmaz még a máj és a belsőségek is D-vitamint, valamint a tejtermékek, tojássárgája és bizonyos gombafajok is. Érdemes ezekből legalább hetente fogyasztanunk, a nyári hónapokban sok időt töltenünk a szabadban, télen pedig D-vitamin készítményekkel pótolnunk a hiányt.

Balogh Emese

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.