Menü

Ha koszos a gyerek…

Mindenki tudja, hogy bizonyos mennyiségű koszt meg kell ennie egy gyereknek, s nem tesz jót nekik, ha mindig csupa sterilek, tiszták és foltmentesek, a környezetük pedig hiperszuper, antibakteriális. Nekem mindig elmondja a férjem, hogy nem kell fényesre nyalni a lakást, mert a gyereknek nem a vegyszeres felmosóvíz kell, hanem az a bizonyos mennyiségű kosz.

Mindannyian tudjuk a mondást, hogy az első gyereknél kifőzzük a cumit, a másodiknál csak lefújjuk róla a port, a harmadiknak más a kutya hozza vissza

Valószínűleg akárhányadik gyerekről van szó, meg fogja kóstolni a kavicsot és homokot a játszótéren és levelet is fog enni, meg faágakat. Ez a dolga. Gyerek.

A szülőnek pedig el kell fogadnia, hogy olykor koszos. Anyám mindig azt mondja, lényeg, hogy minden reggel tiszta ruhát adjak rá, hogy az meddig tart, az már más kérdés. Reggel becsszó mindegyik tiszta.

A szülőknek nem szabad túlgondolni a tisztaságot otthon, a babaruhákat mindig a saját ruháinkkal mosom, szépen teregetek és nem vasalok mindent.

A padlóról pedig minden gyerek eszik. Amit tegnap kidobott az etetőszékből, másnak örömmel csócsálja.

A játszótéren pedig meg fogja enni a homokot néha, a fontos, hogy azt figyeljük, hogy ne fulladjon meg attól, amit szájba vesz, meg azt is, hogy azért ne legyen mérgező, amit betuszkol.

Természetesen a szemetes tabu, kukából nem eszünk, vécéből nem iszunk, pénzérmét nem nyalogatunk, s a kézmosás alap, ha hazaértünk, pláne, ha buszoztunk, vonatoztunk.

Természetesen étkezés előtt és után is kezet mosunk, rendszeresen és alaposan kell tisztálkodni, hajat mosni, de ettől függetlenül, ha összekenik magukat, az rendben van.

A vírushelyzet miatt persze most állandóan fertőtlenítünk, de ez most egy különleges állapot, normál esetben ennyire nem szoktunk átesni a ló másik oldalára.

A kosszal alapjáraton, vírusmentes időszakban, ismétlem nem a mostani felfordult helyzetben, hanem egyébként tényleg nincs semmi gond: régi öregeink is megmondták, hogy erősíti az immunrendszert.

Tehát hagyjuk, hadd sarazzon, homokozzon a gyerek, legyen koszos, ne szidd meg érte.

Nem értettem, mikor az óvónő elnézést kért, hogy délután, ovi után a gyerekem ruhájának színe felismerhetetlen volt a kosztól, sártól. Még rá is szólt a fiamra, hogy anyának kell kimosni, „ejnye – bejnye”, anya pedig pont nem értette, miért baj ez, a gyerek dolga, hogy maszatos legyen, a mosógépé, hogy tisztára mossa. Nehogy rászóljon, jó ez így!

Én azt hiszem sose szidtam meg őket, ha koszosak voltak. Legalább van értelme megfürdetni.

A tablettől és telefonnyomkodástól, xboxtól tiszták lesznek, (meg kockák) de köszi, inkább menjenek játszani a szabadba, sarazni meg pocsolyázni. Márpedig amelyik gyerek igazán játszik és jól érzi magát, az koszos lesz.

A kisgyerek az érzékszervei által ismeri meg a világot, a tapintási ingereken keresztül is, neki meg kell nézni mi van a pocsolya alján és meg kell vizezni a falevelet, gyúrni a sáros homokot és turkálni a földet, bogarászni meg mindenféle követ összeszedni.

A szabad játék, a mindennapos szabad mozgás által fejlődik legjobban a gyerek. Ennek hiányában magatartászavar, tanulási nehézség alakulhat ki. Engedjük hát, hogy játsszon szabadon a gyerekünk és legyen piszkos, saras. Ettől igazi gyerek.

Martinka Dia

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.