Menü

Imádott karácsonyi édességünk - a szaloncukor

Mi magyarok, tudjuk, hogy nincs karácsony szaloncukor nélkül. De vajon tudjuk-e, honnan ered, illetve, hogy milyen különleges ízekben is kaphatóak?

A szaloncukor hagyományosan magyar édesség. A szaloncukor ősét (a fondant-cukrot) a franciák a 14. században kezdték el készíteni, Magyarországra a 19. század első harmadában érkezett, majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a hazai karácsonyfák csillogó (és ehető) díszévé is. Magyarországon a szaloncukrot kezdetben kézzel készítették.

Karácsony környékén a magyarok mintegy 6 milliárd forint értékben költenek szaloncukorra. Háztartásonként egy kilogrammnyi mennyiséget vásárolnak átlagosan.

Nézzük is, hogy a hagyományos zselés és kókuszos szaloncukrok mellett, milyenekkel díszíthetjük a karácsonyfánkat.

Stühmer marcipános csokoládékrémes szaloncukor: klasszikus marcipán és trüffelszerű csokoládékrém étcsokiban. Ma már nem mondható speciálisnak ez a szaloncukor, viszont abból a szempontból igenis különleges, hogy extra ízeket párosít luxusminőségben. Sajnos vagy nem sajnos, ezt a készítők nem tudták elképzelni (minimális) alkohol nélkül, de ettől eltekintve az egyik legfinomabb szaloncukor.

Stühmer szilvalekváros diós-mandulamarcipános szaloncukor: nagyon finom ízek (ismét egy kis alkoholtartalommal), a puha marcipán, a diós-mandulás íz és az enyhén érezhető szilvalekvár tökéletes házasítása ez a szaloncukor.

Stühmer zserbó szaloncukor: ez a szaloncukor is tökéletes és egyedi ízélményt kínál. A dió íze nagyon erős, de ez egyáltalán nem negatív, és illik mind a szaloncukorhoz, mind a zserbó koncepcióhoz. Az erőteljesebb ízek és a különleges édességek kedvelőinek ezt muszáj megkóstolniuk. Ráadásul ez a szaloncukor alkoholt sem tartalmaz, így bárki fogyaszthatja.

Csakhogy ne csak a Stühmerről legyen szó, nézzünk pár fajtát a Milka szaloncukrokból is…

Milka marcipánízű szaloncukor: ennek a szaloncukornak nem tipikus bonbon formája van, hanem a henger alakú marcipán tölteléket mártották tejcsokiba.

Milka feketeerdő szaloncukor: Csokoládékrémmel töltött szaloncukor, aminek a töltelék tetejében egy vékony réteg meggyes krém található. A többi Milka szaloncukorhoz hasonlóan ez is eléggé édes, de ezt kicsit ellensúlyozza a meggykrém savanykás íze.

Milka joghurtízű krém szaloncukor: a tejcsokiba fehér, joghurtízű krémet töltöttek ropogós rizspehely darabokkal. Aki szereti a tényleg édes édességet, annak ízleni fog ez a szaloncukor is. A ropogós darabkák pedig feldobják ezt a különleges szaloncukrot.

Bátran próbáljunk ki új ízeket, és lepjük meg szeretteinket is akár karácsonyra ilyen különleges édességekkel! Kellemes ünnepeket és jó szaloncukorevést, de persze csak mértékkel!

Liszli Kornélia

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?