Menü

A megfelelő páratartalom nyomában

A szabadban és a lakásban vagy bárhol is vagyunk, a levegőben lévő pára elől télen sem tudunk elbújni. Legyen értéke alacsony vagy magas. Természetesen amikor megfelelő ez az érték, akkor észre sem vesszük, mert jól érezzük magunkat. Nem úgy mint, amikor a két szélső tartományban van. Néha nem is tudjuk mi van velünk. Ugyanakkor jelentős mértékben hat közérzetünkre, egészségünkre és a környezetünkre. Ennek szélsőségeit tapasztalhatjuk most beltéren a fűtés okán, valamint a szabadban a hideg légpárnaként nevezett légköri jelenség velejárójaként. Na de honnan tudjuk mikor mi a helyzet? Mit tehetünk, azon túl, hogy elviseljük? Mikor optimális a páratartalom környezetünkben?

Az elmúlt héten többnyire ködös, hideg, nyirkos időjárásban és egyöntetű szürkeségben volt részünk. A hideg 1-5 fokot jelent, éjjel még ennél is alacsonyabb a hőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy igen lecsökkent a levegő páratartó képessége, ami kisebb-nagyobb vízcseppek formájában csapódik ki. Ez egyrészt magas páratartalomban nyilvánul meg ami 90% körüli. Ez annyit tesz, hogy az adott hőmérsékletű légkör maximális párakapacitásához képest mennyi százalékot ér el a levegőben a vízgőz mennyisége. Másrészt köd és ködszitálásként éljük meg, valamint hidegebbnek érezzük a levegőt.

Ezt most testközelből tapasztalhatjuk meg, ráadásul hőérzetünket is befolyásolja, és a ruházatunk akár át is ázhat, ha hosszabb ideig kinn tartózkodunk. A száradáshoz pedig testhő kell, ami által még jobban lehűlünk, az immunrendszerünk pedig ilyenkor kevésbé hatékony. Ugyanakkor hihetetlennek tűnik, de ilyenkor is képesek vagyunk izzadni, ugyan a párologtatásunk nem működik megfelelően, mint nyáron 30 foknál és magas páratartalomnál, csak a víz folyik rólunk.

A belső terekben meg szinte e viszonyok fordítottját élhetjük meg mostanában egy jó darabig. A fűtési szezon velejárója a zárt terekben az alacsony páratartalom. Ekkor nem csak a bőrünk száraz, hanem szánk, szemünk és torkunk is száraznak érezzük. Ez szintén kedvez a kórokozóknak.

Ezekből a jelekből érzékelhetjük, ha gond van. A kutatások szerint az ember számára a 18-21 fokos levegőre 40-60 százalék közötti páratartalom optimális. A vírusok és baktériumok aktívabbak 30 százalék körül. A gombák és atkák 80 százaléknál érzik magukat a legjobban. Ezért télen nagyon kell ügyelni a megfelelő páratartalomra beltéren.

A kültéri páratartalmat nem tudjuk befolyásolni, de mivel az autók üzemanyaga végtére is szén-dioxiddá és vízzé ég el a katalizátorokban, ez ilyenkor hozzájárul a magas páratartalomhoz. Illetve bármely fűtési vagy ipari folyamat is, amely vízgőzt eredményez hozzá tehet.

Lényegében ilyenkor kinti tartózkodni hosszú ideig nem érdemes. A sport sem esik valami jól, válasszunk szárazabb időt, illetve beltéren eddzünk. Ide vonatkozólag, de általában is és nemcsak nyáron fogyasszunk elég folyadékot, mert magas páratartalomnál az izzadás miatt több vizet veszt a szervezet, amit pótolni kell. Ha pedig kinn tevékenykedünk, réteges öltözet ajánlott. Az értékeket pedig folyamatosan követhetjük online az ide vonatkozó páratérkép segítségével.

Beltéren a leghatásosabb a több rövidebb idejű szellőztetés. Most kinn van páratartalom, ebből érdemes beengedni a lakásba is. Illetve kis edény vizet pici sóval helyezhetünk konvektorra, radiátorra, vagy akár egy polcra is. Esetleg hideg vizes párologtató is jó szolgálatot tehet. Ez esetben a higiéniára időnként figyeljünk oda, mivel a kórokozók megtelepedhetnek benne.

Hasznos lehet, ha a hálószobában, ha nem a fűtést tekerjük fel, hanem jól betakarózunk. A fűtés így kevésbé szárítja a helyiség levegőjét. A légkondicionálók is szárítanak, mellette párologtató használata szükséges, hasznos a légtisztítós változat vagy az úgy nevezett ablak klíma, amely a külső levegőt fújja a helyiségbe, folyamatosan cserélve azt. A berendezés tisztaságára itt is figyelni kell.

Esztétikus, kellemes megoldás a szobanövények tartása. Mivel a növények is párologtatnak, így hozzájárulnak a helyiség levegőjének optimális nedvességtartalmához.

Ha pedig pontos képet szeretnénk kapni a környezetünkről érdemes lehet egy páratartalom mérő szolgálatba állítása, így célirányosan beállítható a megfelelő légnedvesség.

Összességében itt is elmondható, hogy nemcsak több megoldás közül választhatunk, de többet használhatunk is. A megfelelő páratartalom védi az egészségünk, jól érezzük magunk. Habár az időjárás mindig változik az otthonunk hőmérséklete és páratartalma állandó lehet. Jó egészséget!

Vörös Sándor

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?