Menü

Mit tehetünk a terhességi visszerekkel?

Kedves férfi olvasóink most nem biztos, hogy kattintottak, bár ki tudja, a férjemnek is visszeres a lába, nemcsak női probléma ez, de mondjuk tény, hogy külön kategóriát jelentenek a terhesség alatt kialakult visszerek, megpattant hajszálerek. Nekem momentán a bal lábam lett a 3. terhességem alatt számomra eléggé elkeserítő. Vajon ez végleges, már így marad, vagy kezelhető és elmúlik? Ennek néztem utána.

A várandósság hónapjai alatt szerintem elég sok nő szembesül aggódva különböző bőrproblémákkal, ekcémával, kellemetlenségekkel, pluszkilókkal, dudorodó visszerekkel. A visszerek látványa nem túl szép és bizalomgerjesztő, de nemcsak esztétikailag zavaró, hanem egészségügyi kockázatot is jelentenek.

A visszerek egyébként nemcsak a lábszárat érinthetik, igaz inkább főként lábon jellemzőek, de kialakulhatnak az alsótest más részein is. Na de miért épp terhesség alatt alakulnak ki ezek a kellemetlenségek?

Valószínűleg azért, mert a testben extra mennyiségű vér termelődik a mama és a baba táplálása, a magzat növekedése miatt, ami extra nyomást rak az erekre, ezért alakulnak ki a visszerek. Számomra jó hírt jelent, hogy mivel nálam korábban nem voltak jelen, így van esély rá, hogy a szülést követően néhány hónap múlva ezek visszerek maguktól visszahúzódnak. Ha nem, akkor érdemes különböző krémekkel elkezdeni a kezelésüket, valamint orvosnak megmutatni a szövődmények (pl. trombózisveszély) elkerülése miatt.

Léteznek tanácsok a terhesség alatti visszerek megelőzésére, bár rám ezek mind jellemzőek és ennek ellenére is kialakult a probléma, azonban érdemes ezeket a tényezőket is figyelembe venni.

Amikor csak lehet, polcoljuk fel a lábunkat. Rendszeresen végezzünk bokakörzést, és ne üljünk kereszttett lábbal. Mozogjunk, sportoljunk terhesség alatt, ha orvosunk engedi, ha mást nem, legalább napi fél óra sétát iktassunk be a napjainkba. Ne hordjunk szoros ruhadarabokat, ezek terhesség alatt amúgy sem ajánlottak. A tűsarkú cipő viselése sem tesz jót, s nem is kényelmes, illetve a növekvő pocak okozta egyensúlyproblémák miatt balesetveszélyes is. Ne hízzunk sokat! Ez rajtunk múlik, nem tanácsos 10 -12 kilónál több pluszt viselni, indokolatlan az ennél nagyobb súlygyarapodás. (Természetesen ikerterhesség esetén több lehet a megengedett hízás). A vitaminpótlás a visszerektől függetlenül is nagyon fontos a babavárás alatt, de saját magunk miatt is fontos feltölteni a vitaminkészleteinket.

Ha a szülés után néhány hónappal sem múlnak el a visszerek, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni a problémával és megkezdeni a kezelést.

Martinka Dia

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.