Menü

Tények és tévhitek a várandósság alatt

„Gyermeket nevelni mindenki tud, kivéve az, akinek van”- jut eszembe a mondás. A harmadik terhességemnél meggyőződésem volt, hogy nem kapok már senkitől kéretlen tanácsokat. Tényleg azt gondoltam, hogy nem. Pedig de. A kismamáknak nem egyszerű kiigazodni a tiltott dolgok, terhesség alatti veszélyforrások és ártalmasnak hirdetett dolgok között. Az biztos, hogy áldott állapotban sok mindenre kell figyelnie a kismamának. Vannak valós veszélyek és vannak tévhitek, ezek között szeretnénk segíteni eligazodni.

A várandósság alatt használt kozmetikumokra, tisztítószerekre, vegyszerekre mindenképp figyelnünk kell, s sok esetben biztonságosabb alternatívát kell keresnünk.

Szépítkezzünk természetesen! Nem kell a várandósság alatt sem lemondani a finom kencékről, arcmaszkokról, arra viszont figyelni kell, milyen terméket használunk. A natúr kozmetikumok a legjobbak, de számos arcpakolást mi magunk is készíthetünk otthon szétnyomott érett banánból, mézből, avokádóból, uborkából, zabpehelyből.

A pakolásokat 10-30 percig hagyjuk hatni, majd langyos (ne forró), végül hideg vízzel öblítsük le.

Hajfestésre lehet már kapni ammóniamentes festékeket a drogériákban, s inkább melíroztassunk, így nem kerül a fejbőrhöz a festék.

Kerüljük az erős tisztítószereket, vegyszereket! A háztartásban sokféle vegyszert használunk takarításra. A kismamák kerüljék a nagyon erős vegyszereket, helyette részesítsék előnyben a természetes tisztítószereket: az ecetet és a szódabikarbónát.

Dohányzás, alkohol, drogok.

Erről nem is tudom kell-e említést tenni, hiszen annyira egyértelműen magától értetődő dolog! Káros a babára, káros az anyára, káros a környezetre. Koraszülést, vetélést, halvaszületést okozhat.

Figyeljünk az étkezésre, fogadjuk meg a tanácsokat azzal kapcsolatosan, hogy kerüljük a félig átsült húsokat, lágy sajtokat, nyers tojást, mosatlan gyümölcsöt és zöldséget, nem megfelelően hőkezelt ételeket. A toxoplasma veszélye viszont valós és nagyfokú körültekintést igényel, különösen azoknak, akik nem szereztek védettséget az évek során, azaz negatív teszttel bírnak, mint például én.

Terhesség alatti fertőződés következményeként a magzat súlyosan károsodhat. Friss fertőzés esetén a kórokozónak a magzatba való átjutási valószínűsége az első trimeszterben 10-25%, a második trimeszterben 30-54%, az utolsó harmadban 60-65%.

A Toxoplasma gondii végső gazdái a macskafélék közé tartozó emlősök, bennük képesek szaporodni. A parazita a macska székletével kerül a környezetbe. Innen juthat az emberbe szennyezett növényi élelmiszerrel, homokozóban, fertőzött állatok nem megfelelően hőkezelt húsával. Megelőzése lehetséges az élelmiszerek megfelelő tisztításával, hőkezelésével, gyakori kézmosással, macskaalom gumikesztyűben való takarításával, konyhában a külön vágódeszka használatával. A toxoplasma veszélyes lehet a szennyezett homokozóban játszó gyermekekre is.

A szex árt a babának? A várandósság alatti egyik intim probléma az attól való félelem, hogy a szex árt a magzatnak. Ez a félelem alaptalan. Több kutatás is igazolta már, hogy a terhesség alatt folytatott szexuális élet nem okoz károsodást, de ezt a kérdést (is) szégyenérzet nélkül tegyük fel orvosunknak.

Amikor várandós valaki, egyből jönnek a kéretlen „jó” tanácsok, olykor megdöbbentő dolgokat hallunk, de nem szabad egyből megijedni. Sokkal fontosabb, hogy bízzunk saját ösztöneinkben, ha pedig kérdésünk, dilemmánk van, az orvosnak tegyük fel azokat.

Martinka Dia

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.