Menü

Ölelgesd sokat, okos lesz!

Olyan jó volt olvasni ezt a cikket ma reggel a világhálón. Egyre többen vannak, aki úgy tartják, hogy a gyerekeknek minél több ölelésre, és érintésre van szüksége, nem jó módszer sírni hagyni, hisztizni hagyni, s most szakemberek hozták nyilvánosságra, hogy az ölelésnek mennyire nagy szerepe van a későbbiekben a kicsikre nézve. Egy ölelés tökéletes ellenszere a hisztinek.

Az ölelés a gyengédség és a szeretet egyik kifejezőeszköze, egy fontos fizikai kontaktus, mely igencsak nélkülözhetetlen a gyerek agyi fejlődése szempontjából. Minél többet tartunk ölben egy csecsemőt, és minél többet simogatjuk, ölelgetjük, puszilgatjuk, szeretgetjük, annál jobban fejlődik az agya-állítják kutatók. A sok ölelés, egy illóolajos masszázs, a simogatás a személyiség egészséges fejlődéshez, és a biztonságérzet kialakulásához vezet, s ezek a felnőttkorban pozitív és életérzést, érzelmi biztonságot fognak felidézni. Tudományos kutatás nélkül is elhisszük és belátjuk, hogy az anya, apa ölelése nélkülözhetetlen az egészséges mentális és fizikai fejlődés érdekében, egy tanulmány azonban kimutatta, hogy a memória tárolásáért felelős terület az agyban sokkal jobban fejlődött azoknál a gyerekeknél, akiknek elegendő ölelésben, simogatásban, szeretetben volt része. A kutatók ezt először 1906-ban kutatták és vizsgálták meg.

Természetesen nem mindegy az ölelés és az érintés milyensége, minősége, hiszen csak a gyengéd és gondoskodó ölelés képes ezt a hatást elérni.

Sokaktól hallani, hogy az ölelés gyógyít. Ez azért is lehet így, mert az ölelés által felszabaduló oxitocin erősíti az immunrendszert. Az ölelés közben létrejövő oxitocin számos módon gyakorol jótékony hatást az emberekre, főként a gyermekekre, ez a hormon – bár talán eddig nem is tudtuk - de sokkal nagyobb hatással lehet ránk, mint ahogy azt valaha is gondoltuk.

A kiadós és őszinte, szeretetteljes ölelés remekül csökkenti a kortizol szintjét, a stresszhormont, ezzel helyre állítva a lelki egyensúlyt, így a gyerekek könnyebben megtanulják kezelni az indulataikat és az érzelmeiket.

Egyre több helyről hallom, hogy amikor egy gyermek hisztizik, akkor van a legnagyobb szüksége egy nyugtató ölelésre. Ez óriási igazság. A mondás gyakran eszembe jut, mely szerint a szeretet olyan, mint a gyógyszer, nem pedig jutalom. Nem az kapja, aki megérdemli, hanem akinek szüksége van rá.

Az ölelés növeli a szülő és gyermeke közti kötődést, ezáltal nagyban javítja a köztük lévő kapcsolatot. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy sohase feküdjünk le haraggal a szívünkben. Egy esti ölelés elalvás előtt csodákra képes. Gyermekem keresztelőjén mondta apukám, hogy szeressük nagyon a gyermeket. S akkor szeressük a legjobban, amikor nem érdemli meg, mert akkor van rá a legnagyobb szüksége.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.