Menü

Egészséges, energiát adó magvak

Az avokádóhoz hasonlóan a magok is tele vannak szívbarát zsírokkal, ettől még azonban kontroll nélküli majszolásuk rövid úton tönkreteszi a diétánkat. Tanúsítsunk egy kis önmérsékletet, és élvezzük szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásukat!

Mandula

A mandulában rostok és fehérjék mellett jelentős mennyiségben található kalcium, cink, magnézium, kálium, foszfor, réz, vas és szelén, valamint E- és B-vitamin is. Rendszeres fogyasztásával (naponta egy kis maroknyi elegendő) hozzájárulhatunk a szívünk egészségének megőrzéséhez, javíthatjuk a koncentrációt és a memóriát, sikeresen küzdhetünk a székrekedés ellen. A várandós kismamáknak azért érdemes mandulát fogyasztani, mert a benne található tápanyagok hozzájárulhatnak a magzat egészséges fejlődéséhez.

Lenmag

A lenmagot az egyik legjobb emésztésserkentőnek tartják. Sok alfa-linolén sav és rost található benne, emellett olyan mikrotápanyagok, mint a mangán, a magnézium, a foszfor, acinkés a szelén. A lenmag nemcsak a székrekedés megelőzésében segít, de csökkenti az étvágyat és támogathatja fogyókúrás próbálkozásainkat is. Emellett javítja a koleszterinértékeket, megvéd a szívbetegségektől, stabilizálja a vércukorszintet is. A PMS-re hajlamos nőknek is érdemes fogyasztani, mert jelentősen csökkentheti a kellemetlen tüneteket.

Tökmag

A B-, E-, K- és C-vitaminokban, cinkben, mangánban, magnéziumban, vasban és foszforban gazdag tökmagban fitoszterolok is vannak, ennek köszönhetően nagyon jótékony hatással van az immunrendszerünkre, a koleszterinszintünkre, a hangulatunkra, az ízületi fájdalmakra, valamint a szívünk egészségére is. Támogatja a prosztata egészségének megőrzését is. Ráadásul, a tökmagnak jóval alacsonyabb a zsiradéktartalma, mint más olajos magvaknak.

Fenyőmag

A mediterrán konyhák egyik fontos alapanyaga a fenyőmag, mely A-, B-, D- és E-vitaminokat, vasat, magnéziumot, mangánt, kalciumot, cinket, káliumot is tartalmaz, emellett kiemelkedően magas a fehérje- és az aminosav-tartalma. Mivel sok benne az antioxidáns, nagyon hatékony a szabadgyökök ellen, így segít megelőzni azon betegségeket, melyek kialakulásához az oxidatív stressz is hozzájárul, Ezek közé tartozik például az érszűkület. Nagyon jót tesz az agyunknak, fokozza a figyelmet és a koncentrációs képességeket, csökkenti a fáradtságot és a stresszt is. Naponta két evőkanálnyit érdemes fogyasztani belőle, keverhetjük salátákhoz, de rizses ételekhez vagy süteményekhez, kenyérfélékhez is.

Chia mag

A kiegyensúlyozott fogyókúra egyik kulcsa az omega-6 és az omega-3 zsírsavak megfelelő aránya. 4:1 lenne ebben az ideális, ehhez képest a legtöbb diétánál 20:1 eredményt kapunk. Így könnyebben alakulnak ki gyulladások szervezetünkben, ez pedig könnyen vezethet a súlyunk növekedéséhez. Mit tehetünk? Elég körülményes minden este lazacot vacsorázni, ellenben kevés dolog egyszerűbb, mint egy kis chia maggal megszórni a salátánkat, gabonapelyhünket, palacsintánkat vagy akár más desszerteket is. Ezzel a trükkel pedig a világ egyik legmagasabb omega-3 koncentrátumú ételét csempésztük be az étrendünkbe.

Kesudió

A kesudió gazdag fehérje, foszfor, réz, magnézium és kalcium forrás, nem kéne a diákcsemege-kiegészítő szintjére süllyesztenünk. A magnézium már önmagában is nagyon kedvező hatással bír az egészségünkre nézve, például segít regenerálódni a fejfájásból, székrekedésből, álmatlanságból, esetleges izomgörcseinkből. Emellett erőteljesen támogatja az immunrendszert és az agyműködést. Ráadásul a kesudió biotint is tartalmaz, ami biztosítja, hogy hajunk fényes és csillogó maradjon.

Kendermag

A kendermag rostban és fehérjében gazdag, tartalmaz Omega-3 és 6 zsírsavakat, valamint más elengedhetetlen ásványi anyagokat. Joggal mondhatjuk rá, hogy ez egy szuperétel, ami jó hatással van az egészségünkre, és több krónikus betegséget is megelőzhetünk a fogyasztásával, mint például a rák vagy a szívbetegségek.

Egy tökéletes, egészséges és finom nasik lehetnek két étkezés között. A probléma a túl sokkal mindig az, hogy jótékony hatások nem nyilvánulnak meg. Ha túl sokat fogyasztasz belőle, akár az egészségedet is károsíthatod!

Szerző:Udvari Fanni

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!