Egészséges, energiát adó magvak
- Dátum: 2019.09.09., 19:37
- Udvari Fanni
- chia mag, egészség, étkezés, fenyőmag, kendermag, kesudió, magvak, szervezet, tökmag
Az avokádóhoz hasonlóan a magok is tele vannak szívbarát zsírokkal, ettől még azonban kontroll nélküli majszolásuk rövid úton tönkreteszi a diétánkat. Tanúsítsunk egy kis önmérsékletet, és élvezzük szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásukat!
Mandula
A mandulában rostok és fehérjék mellett jelentős mennyiségben található kalcium, cink, magnézium, kálium, foszfor, réz, vas és szelén, valamint E- és B-vitamin is. Rendszeres fogyasztásával (naponta egy kis maroknyi elegendő) hozzájárulhatunk a szívünk egészségének megőrzéséhez, javíthatjuk a koncentrációt és a memóriát, sikeresen küzdhetünk a székrekedés ellen. A várandós kismamáknak azért érdemes mandulát fogyasztani, mert a benne található tápanyagok hozzájárulhatnak a magzat egészséges fejlődéséhez.
Lenmag
A lenmagot az egyik legjobb emésztésserkentőnek tartják. Sok alfa-linolén sav és rost található benne, emellett olyan mikrotápanyagok, mint a mangán, a magnézium, a foszfor, acinkés a szelén. A lenmag nemcsak a székrekedés megelőzésében segít, de csökkenti az étvágyat és támogathatja fogyókúrás próbálkozásainkat is. Emellett javítja a koleszterinértékeket, megvéd a szívbetegségektől, stabilizálja a vércukorszintet is. A PMS-re hajlamos nőknek is érdemes fogyasztani, mert jelentősen csökkentheti a kellemetlen tüneteket.
Tökmag
A B-, E-, K- és C-vitaminokban, cinkben, mangánban, magnéziumban, vasban és foszforban gazdag tökmagban fitoszterolok is vannak, ennek köszönhetően nagyon jótékony hatással van az immunrendszerünkre, a koleszterinszintünkre, a hangulatunkra, az ízületi fájdalmakra, valamint a szívünk egészségére is. Támogatja a prosztata egészségének megőrzését is. Ráadásul, a tökmagnak jóval alacsonyabb a zsiradéktartalma, mint más olajos magvaknak.
Fenyőmag
A mediterrán konyhák egyik fontos alapanyaga a fenyőmag, mely A-, B-, D- és E-vitaminokat, vasat, magnéziumot, mangánt, kalciumot, cinket, káliumot is tartalmaz, emellett kiemelkedően magas a fehérje- és az aminosav-tartalma. Mivel sok benne az antioxidáns, nagyon hatékony a szabadgyökök ellen, így segít megelőzni azon betegségeket, melyek kialakulásához az oxidatív stressz is hozzájárul, Ezek közé tartozik például az érszűkület. Nagyon jót tesz az agyunknak, fokozza a figyelmet és a koncentrációs képességeket, csökkenti a fáradtságot és a stresszt is. Naponta két evőkanálnyit érdemes fogyasztani belőle, keverhetjük salátákhoz, de rizses ételekhez vagy süteményekhez, kenyérfélékhez is.
Chia mag
A kiegyensúlyozott fogyókúra egyik kulcsa az omega-6 és az omega-3 zsírsavak megfelelő aránya. 4:1 lenne ebben az ideális, ehhez képest a legtöbb diétánál 20:1 eredményt kapunk. Így könnyebben alakulnak ki gyulladások szervezetünkben, ez pedig könnyen vezethet a súlyunk növekedéséhez. Mit tehetünk? Elég körülményes minden este lazacot vacsorázni, ellenben kevés dolog egyszerűbb, mint egy kis chia maggal megszórni a salátánkat, gabonapelyhünket, palacsintánkat vagy akár más desszerteket is. Ezzel a trükkel pedig a világ egyik legmagasabb omega-3 koncentrátumú ételét csempésztük be az étrendünkbe.
Kesudió
A kesudió gazdag fehérje, foszfor, réz, magnézium és kalcium forrás, nem kéne a diákcsemege-kiegészítő szintjére süllyesztenünk. A magnézium már önmagában is nagyon kedvező hatással bír az egészségünkre nézve, például segít regenerálódni a fejfájásból, székrekedésből, álmatlanságból, esetleges izomgörcseinkből. Emellett erőteljesen támogatja az immunrendszert és az agyműködést. Ráadásul a kesudió biotint is tartalmaz, ami biztosítja, hogy hajunk fényes és csillogó maradjon.
Kendermag
A kendermag rostban és fehérjében gazdag, tartalmaz Omega-3 és 6 zsírsavakat, valamint más elengedhetetlen ásványi anyagokat. Joggal mondhatjuk rá, hogy ez egy szuperétel, ami jó hatással van az egészségünkre, és több krónikus betegséget is megelőzhetünk a fogyasztásával, mint például a rák vagy a szívbetegségek.
Egy tökéletes, egészséges és finom nasik lehetnek két étkezés között. A probléma a túl sokkal mindig az, hogy jótékony hatások nem nyilvánulnak meg. Ha túl sokat fogyasztasz belőle, akár az egészségedet is károsíthatod!
Szerző:Udvari Fanni
A helyes kommunikàció egy pàrkapcsolatban

A kapcsolati kommunikáció minősége valóban döntő szerepet játszik a párkapcsolatok elégedettségében és tartósságában. Az érzelmeink, szükségleteink és vágyaink kifejezése lehetővé teszi, hogy mélyebb kapcsolatokat alakítsunk ki partnerünkkel. A hatékony kommunikáció nemcsak a verbális megnyilvánulásokat foglalja magában, hanem a nonverbális jeleket és a hallgatás képességét is.
Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.
Hogyan legyünk energikusak húsvét után?

Talán nem lövök nagyon mellé, ha azt állítom, hogy a „rohanó hétköznapról” alkotott fogalmaink manapság már az év minden időszakában azonosak. Nincs igazi változás a téli és a tavaszi évszakok között. Sokunkat kimondottan jól érint a jobb idővel jövő frissesség, viszont mégsem érezzük magunkat boldogabban tőle. A kérdés, hogy mi ennek az oka.
Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?
A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.