Drasztikus szénhidrátmegvonás diétában
- Dátum: 2019.04.24., 16:27
- Udvari Fanni
- egészség, életmód, fáradtság, fogyás, glikogén, menstruációs zavar, szénhidrátbevitel, tápanyag, testsúly, vércukorszint, zsírégetés
A glikogén vagy a glükóz hiánya zavart okoz az izomműködésben is. Ha ezekből a szénhidrátokból nincs elegendő a szervezetben, az az állóképesség és a fizikai teljesítmény nagymértékű csökkenését eredményezheti. Fontos tudni, hogy nőknél a fogamzás előtt kifejezetten hátrányos lehet a szénhidrátok drasztikus csökkentése, mert a teherbe eséshez szükséges megfelelő hormonműködést akadályozza. De az is figyelemre méltó, hogy az agy számára nélkülözhetetlen, szinte egyedüli energiaforrás a glükóz, amelynek fontos szerepe van az emlékezési és a tanulási folyamatok fenntartásában, javításában. A glikogén vagy a glükóz hiánya zavart okoz az izomműködésben is.

Alacsony energiaszint
Ez a pont leginkább azokra az emberekre vonatkozik, akik a szénhidrát minden formáját megvonják a szervezettől. Ha nagyon drasztikusan lecsökkented a szénhidrátbevitelt, az energiaszinted jelentősen le fog zuhanni, mivel a test számára az elsődleges energiaforrást a szénhidrát jelenti. Amikor nincs szénhidrát, a szervezet a glikogénhez nyúl, mert a zsírból- és fehérjéből való energia előállítás hosszadalmas folyamat. Ha kiürülnek a raktárak, fáradtságot, szédülést, hányingert, gyengeséget és koncentrációs zavart érezhetsz. Gyakran előfordul, hogy a szervezet a meglévő izmokhoz nyúl energiaforrásként, vagyis a felépített izomzatodból fogsz veszíteni.
Ingadozó vércukorszint
A finomított szénhidrátok eltávolítása sokak szerint nagyon hasznos a szervezet számára. Sokan bizonyára tudjátok, hogy a finomított szénhidrátok milyen hatással vannak a vércukorszintre. Ez a fajta szénhidrát okozza ugyanis a glükóz hirtelen megemelkedését, majd rövid időn belüli leesését. Az ilyen “hullámvasutazás” azt idézi elő, hogy a leesett vércukrodat újabb adag finomított szénhidráttal próbálod helyre rakni, ami pár órán belül újra leesik és minden kezdődik elölről. Az ilyen feldolgozott szénhidrátok (fehér rizs, cukor, fehér kenyér) helyett válaszd a teljes kiőrlésű vagy barna fajtákat, amivel meggátolod, hogy a vércukorszint hullámzását.

Menstruációs zavarok
Köztudott, hogy túlzottan alacsonyabb testzsír százalékkal (kb. 10% alatt) rendelkező nők esetében a menstruációs zavarok, sőt, extrém esetekben a teljes meddőség is előfordul. Az viszont kevéssé közismert tény, hogy az alacsony szénhidrát tartalmú diéták esetében is elő-előfordul valami hasonló. Egy 2003-as amerikai tanulmány szerint a 45%-a a ketogén diétát terápiás céllal követő (epilepsziások voltak) lányoknak teljesen felborult a menzesze, és amikor újra elkezdtek szénhidrátot kapni, ez hamarosan helyreállt. A táplálkozástudományi szakemberek többsége egyetért a jelenlegi nézettel, hogy még az extrém diéták esetében sem ajánlott tartósan a szénhidrátokat a teljes napi energiamennyiséget illetően 15%, sőt egyes dietetikusok szerint 30% alá vinni.
A nagyon alacsony (napi 100gramm alatti) szénhidrát bevitelt, csak olyan betegségeknél javasolják, mint az:
• Epilepsziás betegek
• Inzulin reziztensek
• Alzheimer- vagy Parkinson kóros betegek
• Számos rákos daganat esetében
• Extrém túlsúlyosaknál
Fogyassz naponta 1,5-2 gramm szénhidrátot testsúly kilogrammonként

Ha rendszeresen, hetente legalább 3-4 alkalommal edzel, akkor figyelj rá, hogy a napi tápanyagbeviteled 30-40%-át szénhidrátokból fedezd. Természetesen nem mindegy, hogy milyenekből! Válassz olyan lassan felszívódó szénhidrát forrásokat, mint a barna rizs, a bulgur, a zabpehely, a zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék. Ne feledd, hogy a szénhidrát teljes megvonása a szervezettől könnyen az izommennyiséged rovására válhat, hiszen a szénhidrátok töltik fel az intenzív edzés során lemerült glikogén raktárakat, amik az izomszövetek épüléséért felelősek. Naponta a 1,5-2 gramm hasznos szénhidrát fogyasztása ajánlott testsúlykilogrammonként, ami egy 60 kg-s nő esetében 90-120 grammnak felel meg. Ügyelj arra, hogy a nap előrehaladtával csökkentsd a bevitt mennyiséget.
A nap vége felé csökkentsd a szénhidrát bevitelt
Mivel testünk elsősorban a szénhidrátokból nyeri az energiát, leginkább reggel, illetve a nap korai szakaszában van rá kimondottan szükségünk. Később már kevesebb "üzemanyagra" van szükségünk, ráadásul az esti órákban bevitt szénhidrát mennyiség már hajlamosabb zsírként elraktározódni, hiszen azt már nem használja fel a szervezetünk. Érdemes tehát a nap első felére időzíteni a nagyobb mennyiségű szénhidrátot, és este már csak fehérjét fogyasztani.
A szénhidrát mennyisége nagymértékben befolyásolja egy diéta sikerességét, de ha tudod, hogy hogy és mikor fogyaszd ezt a sokak által került, de mégis létfontosságú tápanyagot, akkor csak hasznodra válhat a kívánt alak elérésében.
Szerző: Udvari Fanni
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
Miért szárad ki télen az ajkunk?
A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.
Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért
A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.