Menü

Drasztikus szénhidrátmegvonás diétában

A glikogén vagy a glükóz hiánya zavart okoz az izomműködésben is. Ha ezekből a szénhidrátokból nincs elegendő a szervezetben, az az állóképesség és a fizikai teljesítmény nagymértékű csökkenését eredményezheti. Fontos tudni, hogy nőknél a fogamzás előtt kifejezetten hátrányos lehet a szénhidrátok drasztikus csökkentése, mert a teherbe eséshez szükséges megfelelő hormonműködést akadályozza. De az is figyelemre méltó, hogy az agy számára nélkülözhetetlen, szinte egyedüli energiaforrás a glükóz, amelynek fontos szerepe van az emlékezési és a tanulási folyamatok fenntartásában, javításában. A glikogén vagy a glükóz hiánya zavart okoz az izomműködésben is.

Alacsony energiaszint

Ez a pont leginkább azokra az emberekre vonatkozik, akik a szénhidrát minden formáját megvonják a szervezettől. Ha nagyon drasztikusan lecsökkented a szénhidrátbevitelt, az energiaszinted jelentősen le fog zuhanni, mivel a test számára az elsődleges energiaforrást a szénhidrát jelenti. Amikor nincs szénhidrát, a szervezet a glikogénhez nyúl, mert a zsírból- és fehérjéből való energia előállítás hosszadalmas folyamat. Ha kiürülnek a raktárak, fáradtságot, szédülést, hányingert, gyengeséget és koncentrációs zavart érezhetsz. Gyakran előfordul, hogy a szervezet a meglévő izmokhoz nyúl energiaforrásként, vagyis a felépített izomzatodból fogsz veszíteni.

Ingadozó vércukorszint

A finomított szénhidrátok eltávolítása sokak szerint nagyon hasznos a szervezet számára. Sokan bizonyára tudjátok, hogy a finomított szénhidrátok milyen hatással vannak a vércukorszintre. Ez a fajta szénhidrát okozza ugyanis a glükóz hirtelen megemelkedését, majd rövid időn belüli leesését. Az ilyen “hullámvasutazás” azt idézi elő, hogy a leesett vércukrodat újabb adag finomított szénhidráttal próbálod helyre rakni, ami pár órán belül újra leesik és minden kezdődik elölről. Az ilyen feldolgozott szénhidrátok (fehér rizs, cukor, fehér kenyér) helyett válaszd a teljes kiőrlésű vagy barna fajtákat, amivel meggátolod, hogy a vércukorszint hullámzását.

Menstruációs zavarok

Köztudott, hogy túlzottan alacsonyabb testzsír százalékkal (kb. 10% alatt) rendelkező nők esetében a menstruációs zavarok, sőt, extrém esetekben a teljes meddőség is előfordul. Az viszont kevéssé közismert tény, hogy az alacsony szénhidrát tartalmú diéták esetében is elő-előfordul valami hasonló. Egy 2003-as amerikai tanulmány szerint a 45%-a a ketogén diétát terápiás céllal követő (epilepsziások voltak) lányoknak teljesen felborult a menzesze, és amikor újra elkezdtek szénhidrátot kapni, ez hamarosan helyreállt. A táplálkozástudományi szakemberek többsége egyetért a jelenlegi nézettel, hogy még az extrém diéták esetében sem ajánlott tartósan a szénhidrátokat a teljes napi energiamennyiséget illetően 15%, sőt egyes dietetikusok szerint 30% alá vinni.

A nagyon alacsony (napi 100gramm alatti) szénhidrát bevitelt, csak olyan betegségeknél javasolják, mint az:

• Epilepsziás betegek

• Inzulin reziztensek

• Alzheimer- vagy Parkinson kóros betegek

• Számos rákos daganat esetében

• Extrém túlsúlyosaknál

Fogyassz naponta 1,5-2 gramm szénhidrátot testsúly kilogrammonként

Ha rendszeresen, hetente legalább 3-4 alkalommal edzel, akkor figyelj rá, hogy a napi tápanyagbeviteled 30-40%-át szénhidrátokból fedezd. Természetesen nem mindegy, hogy milyenekből! Válassz olyan lassan felszívódó szénhidrát forrásokat, mint a barna rizs, a bulgur, a zabpehely, a zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék. Ne feledd, hogy a szénhidrát teljes megvonása a szervezettől könnyen az izommennyiséged rovására válhat, hiszen a szénhidrátok töltik fel az intenzív edzés során lemerült glikogén raktárakat, amik az izomszövetek épüléséért felelősek. Naponta a 1,5-2 gramm hasznos szénhidrát fogyasztása ajánlott testsúlykilogrammonként, ami egy 60 kg-s nő esetében 90-120 grammnak felel meg. Ügyelj arra, hogy a nap előrehaladtával csökkentsd a bevitt mennyiséget.

A nap vége felé csökkentsd a szénhidrát bevitelt

Mivel testünk elsősorban a szénhidrátokból nyeri az energiát, leginkább reggel, illetve a nap korai szakaszában van rá kimondottan szükségünk. Később már kevesebb "üzemanyagra" van szükségünk, ráadásul az esti órákban bevitt szénhidrát mennyiség már hajlamosabb zsírként elraktározódni, hiszen azt már nem használja fel a szervezetünk. Érdemes tehát a nap első felére időzíteni a nagyobb mennyiségű szénhidrátot, és este már csak fehérjét fogyasztani.

A szénhidrát mennyisége nagymértékben befolyásolja egy diéta sikerességét, de ha tudod, hogy hogy és mikor fogyaszd ezt a sokak által került, de mégis létfontosságú tápanyagot, akkor csak hasznodra válhat a kívánt alak elérésében.

Szerző: Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.