Menü

Tudnivalók az edzés előtti étkezésről

Miért fontos az edzés előtti étkezés?

- Az izmokat feltölti energiával

- Megakadályozza a hirtelen vércukorszint esést, melyeknek tünetei: fejfájás, szédülés, hányinger

- Mentálisan is erősít az a tudat, hogy a szervezetedet tápláltad. Nem azon fog járni az agyad, hogy éhes vagy, korod a gyomrod.

A táplálkozástudósok szerint a legjobb edzés előtti étkezés összetett fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezek segítik a vércukrot megfelelő szinten tartani. A teljes kiőrlésű termékek és a gyümölcsök is ide sorolhatók. Egy egyetem kutatása és kísérlete szerint azok, akik torna előtt magas szénhidráttartalmú ételeket fogyasztottak, több zsírt égettek el, ugyanis az edzés során a test a szénhidrátokból tárolt glikogént használja fel az izmok építőanyagai helyett. Ha nem eszel semmit, az is előfordulhat, hogy az éhgyomorra folytatott mozgás hatására izomvesztés következik be és a kockás has csupán csak álom marad.

Amikre érdemes odafigyelni:

Mozgás előtt 1-2 órával étkezzünk, semmiképpen sem később, hiszen az intenzív megterhelés hatására felkavarodhat a gyomrunk és hányingerünk is lehet.

A szénhidrátok és a fehérjék aránya a tányérunkon 1:2 legyen, vagyis 1 adag szénhidrátra jusson 2 adag fehérje.

Ételeink kiválasztásakor figyeljünk oda arra, hogy azok ne terheljék meg a gyomrunkat. Próbáljuk minimalizálni a zsírbevitelt is, amely befolyásolja a vér oxigénellátását.

Mindig kerüljön a szervezetünkbe könnyen emészthető fehérje, hiszen ezek az izmok építésében játszanak fontos szerepet. A fehérjék mellé mindenképpen iktassuk be az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat, hiszen ezek adják az energiát, valamint meggátolják az inzulin szintjének ingadozását.

Ételek:

Egy-két alma és pár szem dió edzés előtt sok összetett szénhidrátot, egy kis fehérjét és egészséges zsírt biztosít szervezetednek.

Három evőkanál humusz, pár teljes kiőrlésű zabkeksszel szintén hosszantartó energiát ad.

A chiapuding remek szénhidrátforrás és –fehérje forrás is egyben. Ezzel az izomépítésben és az energiaszint tartásában is segít edzés közben.

Halak: Vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt bővelkednek. Jó választásnak bizonyul a lazac, a szardínia, a tonhal, a homár és akár a kagyló is. Magas arányban tartalmaznak omega-3 zsírsavat, mely az segít a szép tónusú izomzat fenntartásában.

Banán: Mivel káliumban gazdag, ezért ezzel hozzájárulhatunk az edzés közbeni megfelelő izomműködéshez.

Csirkemell: A fehér húsok az egyik legfontosabb teljes értékű fehérjeforrások. Életmódváltás kapcsán fontos odafigyelni a helyes arányokra, ahogy csökkentjük a szénhidrátbevitelt, azzal párhuzamosan növeljük a fehérjék fogyasztását, hogy elkerüljük ezzel az izomvesztést.

Fontos tehát, hogy kellően odafigyeljünk szervezetünk működésére, folyamataira. Ezzel meg tudjuk tartani motiváltságunkat és a fejlődésünk láthatóvá fog válni. Mindenkinek sok sikert és kitartást kívánok!

Szerző: Udvari Fanni

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.