Menü

Télen otthon gyerekekkel

Most épp nem a legjobbkor születik meg a fejemben ez a téma, hiszen kivételesen télen tél van, téli időjárással és gyönyörű havas tájakkal, hozzá már-már giccsesen illő aranyló napsugarakkal. Kint ugrálnak a gyerekeim a hóban. Nézem őket. Ilyenkor nincs anyaként nehéz dolgom velük. Estére előbb elalszanak, minthogy leérjen a fejük a párnára. Azonban… Amikor a hóesést a latyakos, esős, szürke és borult, utálatos időjárás váltja fel, egész napos esővel, sötéttel, szeles hideggel… akkor bizony bent rekedünk. Helló 58 négyzetméter! Innen szép győzni.

Ilyenkor kell bevetnem a kreatív anyu énemet (ami nincs), mert minden karácsonyra kapott méregdrága játékot két percen belül dobnak félre, hogy aztán természetesen összevesszenek az unalomtól. Az, hogy kezükbe adjam az elektronikus bébiszittert, azt meg azért talán mégsem tenném egész nap, úgyhogy tablet, tévé és számítógép nélkül kell, hogy megoldjam okosan a problémát. A gyurma, a kifestő, a színezés, a társas, a kirakó, a legó, az építő és a kiskatonák ilyenkor jó szolgálatot tesznek, amíg megfő egy gyors ebéd, vagy felmosom a lakás gyerekszobán kívüli helyiségeit, kitakarítom a lépcsőházat, azonban két óra múlva már végigjárták, s lepakolták az összes létező polcot a szobájukban, mégis unatkozni kezdenek.

A konyhai teendőkbe is szívesen vonom be őket, szeretik ugyan, de azt is félúton megunják, lelécelnek mellőlem és otthagynak félig elkészített muffinokkal, meg egy halom kisütni való linzertésztával. Ha valaki hozzám hasonlóan nem kreatív, akkor érdemes ötleteket meríteni másoktól, világhálóról, könyvekből, ezt próbáltam meg én is. Mivel lakótelepen lakunk, az ugrálás nem a legjobb otthoni játék, azonban a szomszédok is elnézhetnek némi mozgolódást talán két fiúgyereknek, így szoktunk ugróiskolát is játszani, érdemes ekkor plédet, matracot a földre teríteni.

A fiaim nagyon szeretnek bunkert építeni, ez a mániájuk, s ha nincs kéznél az emeletes ágyuk, mert a nagyszülőknél vagyunk, akkor székek, fotelek és asztal, no meg plédek, lepedők, törülközők segítségével bunkert építenek, ahol zseblámpával gyakran órákig elsusmorognak ketten, néha az uzsonnát is odakérik. A kincskeresés ötletét most olvastam és ki fogom próbálni velük, amikor a bújócska már „anya ez uncsi” -vá válik. Rejtsünk el otthon mindenféle kincseket, s küldjük a törpéinket kincsvadászatra. Izgalmasan hangzik. Ez nekem is tetszik.

Miután a fiaim labdamániások, s mint említettem lakótelepen lakunk, így a foci szóba sem jöhet a lakásban (legalábbis amikor én otthon vagyok, akkor nincs ilyesmi. Az apjukkal meg szerintem jó lesz elbeszélgetnem) viszont a lufi-foci mégis belefér, hiszen nem hangos játék. (kivéve, ha eldurran a lufi, de mivel ez a játék fő eszköze, nem ez a cél és vigyáznak rá)

Garázsépítés az én kreativitásom. Nagyon büszke vagyok magamra. Nagy ötlet. (nem ám) A régi gyógyszeres, kozmetikumos, fogkrémes és egyéb dobozokból jó kis garázsokat, vagy akár kis városkát is lehet építeni egy nagy kartonpapírra, amit aztán ki is lehet festeni. Tanácsolom, hogy még ma kezdjétek el gyűjteni ezeket!

Érdemes készülni mindenféle ötlettel, mert ha unatkoznak a gyerekek, rosszalkodni is kezdenek, aminek vita és feszültség a vége, szerencsésebb lekötni őket valami filléres játékkal.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.