Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot?
- Dátum: 2018.11.16., 09:51
November közepén általában mindenkinek a közelgő Karácsony jut az eszébe. Nekünk, egyetemistáknak a káosz, a rengeteg éjszakázás és a véget nem érő tanulás minimális koffeinmérgezéssel. Bizony, kezdődik a téli vizsgaidőszak. Ehhez hoztam néhány túlélőtippet, ami bizonyítottan beválik és hasznos lehet abban, hogy ne zombiként köszöntsük az újévet.
Igyál nagyon sok vizet: van, aki az energiaitalra esküszik, más a kávéra, megint más a teát preferálja. Mindenki próbálja megterhelt agysejtjeit stimulálni még egy kis tudás befogadására. Ami viszont feledésbe merül a napok és a végeláthatatlan éjszakák során az a megfelelő folyadékbevitel. Egyszerű, ha odakészítesz legalább egy liter vizet magad és a tanulnivaló mellé, akaratlanul is bele-belekortyolsz majd, ami felélénkít és meggátolja a kiszáradás tüneteinek megjelenését.
Képes vagy időben beosztani az időd: ez is az egyik komoly vesszőparipája az egyetemistáknak, és még inkább a frissen felsőoktatásba került gólyáknak. Van, aki egyből le akarja tudni a vizsgáit, más halasztgatja. A legjobb a teljes kiégés ellen, ha heti kettőnél többet nem vállalsz be, és azt is érdemes megfontolni, hogy a könnyű vizsgákkal kezdj, vagy legyél túl a nehezén. Ez mindenkinek saját kompetenciája, de a jól felépített vizsgabeosztás komplett félévet és stresszhelyzeteket menthet.
Csoportban tanulás: Üljetek össze, és dolgozzátok ki együtt a tételeket, vagy csak magyarázzátok el egymásnak az anyagot. Sokkal többet megtanultok egymástól, mintha csak simán a lapot olvasgatnátok. Utóbbi amúgy sem jó taktika, részben mert a magolás hosszú távon nem hasznos, másrészt az egyszerű szöveg olvasása rutinná válik egy idő után, és akaratlanul memorizálod a szöveget, amit később viszont nem fogsz tudni visszamondani. Csoportban rávilágítotok a lényegre és konkrétumokra figyelve könnyebben felkészülhettek a vizsgára, a tudás pedig sokkal maradandóbb.
Nasizz – de ésszel: a cukor felgyorsít és energiát ad, ezért sokan nyúlnak a csokihoz, édességekhez tanulás közben. Ez csupán pillanatnyi megoldásként tűnik jónak, hosszú távon azonban nem véletlen, hogy sokan épp az egyetemen és a stressz evéstől híznak meg. Magvak (pl. dió, diákcsemege), gyümölcsök (most van szezonja a citrusféléknek) akár aszalt formában (mazsola, datolya, áfonya, stb.) de akár a zöldségek egy kis mártogatóssal is sokkal egészségesebbek és hatékonyak a szervezet és az agykapacitás felpörgetésére. Meg persze Karácsonykor sem szeretnénk a régen látott rokonoktól azt hallgatni, hogy de szépen kikerekedtünk, nem igaz?
Sok kitartást az elkövetkezendő időszakhoz, és ne felejtsétek: nem ti választjátok a tételt. A tétel választ titeket.
Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.
Képernyőhasználat és szemromlás – Hogyan óvhatjuk látásunkat a digitális korban?

A modern világban a képernyők – legyen szó számítógépről, tabletről vagy mobiltelefonról – mindennapjaink szerves részévé váltak. Munka, tanulás, szórakozás és kommunikáció szinte elképzelhetetlen nélkülük.
Véradás: nagyszerű hősök hétköznapi tette

Magyarországon naponta körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy a kórházak biztonságosan el tudják látni a betegeket. A véradás nemcsak egy egyszerű, alig fél órát igénylő cselekedet, hanem valódi életmentés.
Kollégiumi élet – az első nagy lépés az önállóság felé

Egy szülő életében vannak pillanatok, amelyek egyszerre töltenek el büszkeséggel és meghatottsággal. Ilyen, amikor a gyerek kirepül a családi fészekből – akár csak hét közben – és beköltözik a kollégiumba. Ez a lépés nemcsak a gyermek, hanem az egész család életében mérföldkő.
Mit csinál egy parfümőr? – Az illatok mesterségének titkai

A parfümőr olyan szakember, aki illatokat tervez, készít és fejleszt. A munkája egyszerre tudományos és művészi: jól kell értenie a különféle illatanyagok kémiai tulajdonságaihoz, miközben kreatív érzékkel kell megalkotnia egyedi illatkompozíciókat.