Menü

Nem indul a fogyás? Ezért.

Gyakran úgy érezzük, hogy mindent megteszünk a fogyás érdekében, az eredmény mégis várat magára. Az áttörés nem történik meg, a fogyás nem indul be látványosan, a kilók nem olvadnak úgy, ahogy vártuk. Vajon tényleg mindent jól csinálunk? Vegyük nagyító alá a problémát!

Nagyon sok üres kalóriát vihetünk be észrevétlenül a nassolással, érzelmi evéssel, stressz evéssel. Egy zacskó mogyoró hiába számít valamivel egészségesebb rágcsálnivalónak, 1200 kalóriát is jelenthet. Ezt önuralommal küzdhetjük le, s megpróbáljuk felismerni a valódi éhséget, megkülönböztetni a „valamit úgy ennék” érzéstől. Akkor is eszünk sajnos, amikor nem is vagyunk éhesek, ez pedig egyértelműen megakadályozza, hogy leadjunk a pluszkilóinkból.

Hátráltatja a fogyás megindulását, ha észrevétlenül nyúlunk az üdítőitalok után. A cukros változatok egyértelműen hizlalóak, az édesítőszerrel készült verziók pedig ugyan cukormentesek, ám becsapják a szervezetet, s az a tapasztalatom, hogy nem véletlenül leszek éhes utánuk.

Főzz magadra! Az éttermi menük fogyasztása sem javasolt fogyókúra idején, hiába tűnik olcsóbb és kényelmesebb megoldásnak, sokkal jobban járunk, ha magunk készítjük, dobozoljuk az ételeinket, így megvan a lehetőségünk diétásabb, zsírszegényebb, szénhidrátszegényebb módon főzni, az adagokat pedig magunk kiporciózni.

Túl sok zsiradékot használunk. Az olívaolaj, a kókuszolaj, a hidegen sajtolt növényi olajok remek alternatívák a zsírfogyasztásra, azonban ezekből sem jó sokat enni. Húsokat készíthetünk sütőzacskóban, zsiradék hozzáadása nélkül. Süteményekben a vajat vagy az olajat én nagyon gyakran helyettesítem más folyadékkal, tejjel, növényi tejjel, gyümölcslével. Sok felesleges kalóriát megspórolunk!

A túlzott fehérjefogyasztás sem jó. Sokan még extra fehérjét is bevisznek az étkezéseiken kívül, azonban hiába szereztünk be márkás proteinporokat, turmixolunk drága shakeket magunknak, ha nem edzünk mellé, az ilyen turmixok is csak felesleges kalóriákká válnak.

Nem iszunk elég vizet. Akár kezdhettem volna ezzel is a cikket, képzeletben az elejére is nyilazom. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen bármiféle diétánál, fogyókúránál. Alap dolog, ha elfelejted, állíts magad mellé egy flakon vizet, mellettem is van egy.

Nem reggelizel. Ez nagyon nagy hiba, az elhízottak nagy részéről elmondható, hogy kihagyja a reggelit, pedig egy jó reggelivel indítva a napot, rengeteg értékes tápanyaghoz juthatunk, egy omlett vagy egy zabkása nem vesz el sok időt a reggeli rohanásból, mégis délig bőven ellát energiával, nem lesz szükséges a mogyorós zacskóra, sem extra adag cukros kávékra az éhség ellen.

Főzés közben túl sokat kóstolsz. Ez csapda számomra is. Amikor azt hiszem, csak az íze miatt kóstolgatok, valójában már egy fél adag elfogyasztott ételnél járok mennyiségben és kalóriában, erre nem tudok tippet, én általában rágózom és akkor nem akarok folyton belekóstolni a készülő ételbe.

A diéták sok buktatóval járnak, a tippek nem értek véget, nagyon sok dologra kell odafigyelni, látszólag apróságnak tűnő szokásokon változtatni. A legnagyobb baj, amit elkövethetünk mégis az, ha nem hiszünk magunkban, ha nem rendelkezünk kellő önbizalommal, hogy igenis mi is meg tudjuk csinálni.

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.