Menü

Utolsó görögdinnye

Az idei évben az időjárásnak köszönhetően a dinnyék hamarabb jelentek meg a piacon a megszokottnál, viszont ennek következménye, hogy hamarabb is kell búcsúznunk tőle. Az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, illetve számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre. Ha már csak elképzeljük, hogy a rekkenő hőségben előveszünk egy hűtött görögdinnye szeletet, ami jó lédús, azt befalva máris erő száll a testünkbe. Ha a történetére tekintünk vissza, akkor elmondhatjuk, hogy már az egyiptomiaknál is megjelent ez a gyümölcs. A fáraók sírkamráikba is gyakran helyeztek belőle, hiszen a túlvilági útra kapták elemózsiaként. Európába az 1500-as években terjedt el. Ha pedig a nevét firtatjuk, akkor meg kell jegyezni, hogy a görögöknek és a görögségnek semmi köze a névadáshoz.

Ha a vásárlást vesszük figyelembe, akkor elég eltérőek a praktikák a téren, hogy kell kiválasztani a legfinomabb dinnyét. Van, aki kopogtatja, van, aki csapkodja, de akad olyan is, aki a szárát nézegeti, de a szagolgatástól a rázogatásig, minden technika megtalálható a tárházban. Viszont én úgy gondolom, hogy a legbiztosabb módszer, ha kóstolót kérünk. Így biztos, hogy azt kapjuk, amit mi szeretnénk.

Tippek, hogyan válasszuk ki a megfelelő dinnyét: A legelső dolog, amit megnézünk a dinnyén, az a színe. Ha érett a dinnye, akkor sötétzöld és nem fénylik. Ha ezen túlvagyunk, akkor bátran fogjuk a kezünkbe és a súlyára koncentráljunk, hiszen ha a méretéhez képest nehéz, akkor az lesz a megfelelő, mivel akkor sok vizet tartalmaz ezáltal édes. Majd vegyük szemügyre a szárát. Ha a csonk zöld és nem fonnyadt, akkor még éretlen és túl korán szedték le. Ne ijedjünk meg a dinnyén lévő nagy sárga folttól sem, hiszen az azt jelzi csak, hogy azon a részen feküdt a dinnye. Ha ez a folt sötét, akkor már elég érett, viszont ha sárgás fehér, akkor szintén azt jelzi, hogy korán szüretelték le. Ha viszont egyáltalán nem látunk foltot a dinnyén, akkor sem kell megijedni, hiszen akkor a termelő átforgatta a dinnyét, hogy hamarabb érjen, természetesen a minőségén ez cseppet sem változtat, esetleg annyiban, hogy akkor minden oldalról ugyan úgy érett. Végül pedig a leggyakrabban használt módszert vessük be, ez pedig a kopogtatás. A dinnye akkor jó, hogy ha a kopogtatás hangja magas és kongó hangot ad.

A megbontott dinnye a hűtőben akár 10 napig is eláll. A húsát nyersen fogyasztjuk, de szinte minden részét felhasználhatjuk valamire. Leves, turmix, saláta is készíthető belőle, a magjából pedig rágcsálnivalót szárítás, sütés és fűszerezés után nyerhetünk. Zsírban és proteinekben gazdag. A dinnyemag teaként vese- és cukorbetegeknek segíthet. A kínaiak a héját wokban megsütik fokhagymával, újhagymával, de ragut is készítenek belőle. Savanyítani is szokták a dinnyehéjat, így akár savanyúságként is felhasználható.

A nagy melegben a dinnye kiváló hűsítő, illetve számos jótékony hatása mellett vitaminokban is rendkívül gazdag. Magas víztartalmának köszönhetően vízhajtó hatású, vesetisztító és salaktalanító. A bőrnek is jót tesz, emellett pedig segít a testhőmérséklet csökkentésében. Kiválóan alkalmas arra, hogy az elvesztegetett vizet pótoljuk a szervezetünkből. Kálium és a magnézium tartalma miatt, hatékonyan csökkentheti a vérnyomást, az erekre és érfalakra nehezedő terhelést és erősíti is azokat. És mindezek mellett pedig a libidóra is jótékony hatása van.

A diétánknak is hasznos részét képezheti, hiszen bármennyit megehetünk belőle nem fog hizlalni, mivel 10 deka gyümölcsben mindössze 30 kalória található. A dinnye magjától sem kell félnünk, hiszen azon gyümölcsök közé tartozik, melynek a magját is elfogyaszthatjuk. B-vitaminban gazdag, emellett vasat, kalciumot, cinket is tartalmaz. Salátánkat is megszórhatjuk őrölt dinnyemaggal, de ha jól összerágjuk, akkor is ugyan azt a hatóanyagot nyerjük ki belőle, viszont egyben lenyelve a gyógyhatásai nem érvényesülnek.

Azt se felejtsük el, hogy a mértéktelen fogyasztás itt is káros lehet, emellett, akik a parlagfű vagy pollenallergiában szenvednek figyelniük, kell a fogyasztásra, hiszen ugyan olyan reakciót válthat, ki mintha az allergén anyag mellett sétálnának.

Összegezve, a görögdinnye egy kiváló étel lehet egy nyári napon, nassolni valónak is ideális és nem mellesleg még csak a piacra sem kell, elugorjunk érte, hiszen minden úton-útfélen egy dinnyeárusba botlunk.

fotó:internet illetve a szerző szerző: Kohajda Wentholin Loretta

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.