Fontos tudnivalók a csokoládéról
- Dátum: 2018.07.12., 22:24
- csokoládé, cukor, kakaó, kakaóbab, kakaótartalom, kakaóvaj, minőség, tej, tények, tévhit, töltelék, tudnivalók
A csokoládé kakaóbabból készül, amely Ázsia, Dél-Amerika és Afrika egyes részein terem meg. Dél-Amerikában valószínűleg a gyarmatosítások előtt is ismerték és használták a csokoládét, melyet italként fogyasztottak, és gyógyító erőt tulajdonítottak neki. A nagy földrajzi felfedezések után Európába is bekerült ez a termék, de egyelőre csak a királyi udvarba és az előkelők szalonjaiba. A 18. század során szilárd formában is elkezdték gyártani különböző manufaktúrákban. A 19. századra pedig kialakult a csokoládé mai formája.
És hogy miért hasznos? Egyrészt az antioxidáns-tartalma miatt. Az antioxidánsok szerepe a szervezetünkben igen jelentős. Ezek az anyagok felelősek, ugyanis az ereink karbantartásáért, az érelmeszesedés megakadályozásáért. Az antioxidánsok közül különösen a flavonoidok előfordulása nagyon magas a kakaóbabban, és ezáltal megtalálható a belőle készített, magas kakaótartalmú étcsokoládékban is.
Miért van az, hogy nem minden csokoládé ilyen egészséges? Nos, a hagyományos csokoládé előállításához a kakaóbabon kívül kakaóvaj és cukor kell, de ma már nem így gyártják a csokoládét. A keserű csokit ,viszont sokan nem szeretik, ezért több kakaóvajat, cukrot, és egyéb ízesítőket (pl.: tejet) adnak hozzá a gyártók. Ezen kívül ma már ízesített formában a legnépszerűbb a csokoládé, így a töltelékhez adott cukor és egyéb anyagok „rontják” a csoki minőségét, legalábbis egészségügyi szempontból. De ma is kaphatóak olyan prémium csokoládék, amelyeknek a kakaótartalma 70% körül mozog. Szóval, ha teheted, az ízesített töltött csokoládék helyett, olykor fogyassz magas kakaótartalmú termékeket is, az érrendszered egészségének megőrzése érdekében.
Húsvéti Csodák és Tojáskereső Kalandok!

Itt a húsvét, amikor a természet újra éled, a fák rügyet bontanak, a nap egyre többet mosolyog ránk és bizony, a húsvéti nyuszi is megérkezik!
Mi is pontosan a ragadós száj- és körömfájás?

Az utóbbi időben a ragadós száj- és körömfájás lett az új COVID, annak ellenére, hogy csak az állatok egy részére veszélyes. Mindenhol erről hallani, korlátozások kerültek bevezetésre, például elmaradt a veszélyhelyzet miatt a Gerecse nevű népszerű teljesítménytúra is. Azonban milyen gazdasági károkat okoz az állattenyésztésben, hogyan terjed, milyen tünetei vannak és hogyan előzhető meg?
Fenntarthatósági témahét

A fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb témája, amely mind az egyének, mind a vállalatok, mind pedig a kormányok szintjén egyre nagyobb figyelmet kap. A következőkben úgy gondoltam, ez annyira kiemelt téma – nemcsak ezen a héten – hogy írok a fenntarthatóságról.
Árvacsalán, a kerti gyom ereje

Megannyi gyomot próbálunk kiirtani a kertben, udvarban, pedig többségük hasznos gyógynövény, ilyen az árvacsalán is.
A levegőminőség hatása a szervezetünkre

A levegő esszenciális az életben maradáshoz, mégis az iparral, a közlekedéssel, és sok más dologgal, aminek károsanyag kibocsájtása van szennyezzük azt. A rossz levegőminőség hosszú távon befolyásolhatja az egészségünket, így érdemes legalább a környezetünkben apró lépésekkel megóvni a levegőnket.