Menü

5 totális változás, amikor gyereked lesz

Feljegyzések egy újdonsült anyuka naplójából...

Minden nő életében hatalmas változás, amikor anya lesz. Előtte sok klisét hallunk, és ezek közül vannak dolgok, amik tényleg megtörténnek, de vannak, amikről sose gondoltad volna, hogy veled is úgy lesz. De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban, a mindennapokban?

1)Ha kapsz egy kis kimenőt, vagy elmész egyedül bevásárolni – természetesen élelmiszert és nem ruhát, akkor is rohansz. Tulajdonképpen mindent rohanva csinálsz.Ha véletlenül megengeded magadnak, hogy elmész ruhát vásárolni, akkor a női osztályról- valahogyan- az gyerekosztályra keveredsz és végül 10 kisruhával távozol

.

2)Ha véletlenül sikerül éjjel egyhuzamban 6 órát aludnod, már úgy ébredsz, mint Csipkerózsika; kipihenten, feltöltődve, tele energiával, mintha 15 órát aludtál volna.Persze, ez a 6 óra, ha össze is jön, inkább darabokban, és fél-1 órás délelőtti vagy délutáni szunyókálásokkal együtt. De inkább 4-5 óra.

3)Amikor az első 3 hónap után elmehetsz bulizni, akkor is csak a kicsin jár az eszed, hogy alszik-e. Mivel a szoptatás miatt naponta 4-5 liter folyadékot iszol, a fesztiválozás idejének nagy részét az veszi el, hogy ásványvízért és gyümölcsléért állsz sorba és soha nem elég a fél literes palack. Hogy bírd energiával, állandóan eszel és végül szószerint a kispadon végzed és sültkrumplit zabálsz, már csak a látszat kedvéért is, hogy nem azért ülsz fél órát, mert iszonyatosan fáj a hátad és a lábaid.

4)Amikor orvoshoz viszed a gyereket, min. 5 litert izzadsz a készülődés és az ottlét alatt, még ha egyszerűen csak oltást kap vagy a szokásos ellenőrzés van. Ha valami gond van, akkor ennek dupját izzadod le. Ha fájdalmat okoznak a gyerekednek, pl. vért vesznek tőle vagy szurit kap, sokkal jobban izgulsz előtte, és többszörösen fáj és rosszul esik neked, mintha te lennél az elszenvedő fél.

5)Ha éppen rossz napotok van és állandóan nyűgös a gyerek, akkor legszívesebben megszűnnél létezni, elmenekülnél, vagy a hátad közepére kívánod az egészet; viszont ha nyugodt napotok van, nagyokat alszik a kicsi és tudsz tenni-venni, főzni, egyedül lenni kicsit magaddal, akkor azon kapod magad, hogy egy idő után már a róla készült képeket és videókat kezded el nézegetni a telefonodon és azon mosolyogsz, hogy milyen cuki és mennyire imádod, és alig várod, hogy felébredjen és újra magadhoz öleld.

/Szerző: Gősi Gabriella/

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.