Menü

Mi árthat a fogainknak?

Először is nézzük meg, miből épülnek fel a fogaink. A dentin adja az alapvázat, ami egy különleges csontszövet. Ebben futnak az erek és az idegek is. Ezt védi az íny felett a korona, ami fogzománcból áll, az ínyen belül pedig a gyökér, amit pedig a cement alkot. A fogzománc rendkívül erős védelmet nyújt, azonban ha megsérül, nem tud regenerálódni, mivel nem tartalmaz sejteket.

Ilyen sérülés például az, ha a fog szuvasodni kezd. Ilyenkor minél hamarabb menjünk fogorvoshoz, hogy kezeljék a problémát, ugyanis ha a dentin rész a felszínre kerül, az nagyon gyorsan elkezd romlani. Ha pedig eléri a lyuk a fogbelet, akkor elég erős fogfájással kell szembenéznünk.

Az egyik leggyakoribb ok a szuvasodás kialakulásánál: az esti fogmosás elhanyagolása. Ilyenkor tökéletes az alkalom a baktériumoknak a szaporodásra. Az elszaporodott baktériumok anyagcseréjük során különböző savakat termelnek, a savak pedig mint köztudott, károsítják a fogzománcot. De nem csak a baktériumok által termelt savak lehetnek károsak fogainkra, hanem az önként elfogyasztottak is. Éppen ezért figyeljünk oda, hogy a következőkből minimálisat fogyasszunk: gyógyteák, sportitalok, fehérbor és ecet. Persze nem csak a savtartalom fontos, hanem az is, hogy mennyi ideig fogyasztjuk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha gyorsan lehajtunk egy pohár bort, akkor az nem árt a fogaknak. Inkább étkezés közben fogyasszunk bort, vagy igyunk meg egy-egy pohár vizet borozgatás közben. Így egyrészt pótoljuk az alkohol által a szervezetünkből elvont vizet, másrészt közömbösítjük a savakat.

Alternatíva lehet a gyümölcsteák helyett, a fekete és zöld tea. Ezek nem csak helyettesítik a károsabb társaikat, de egyenesen a fogszuvasodás ellen hatnak. A zöld tea antioxidáns hatása miatt csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, a fekete tea pedig, a plakkok kialakulását gátolja.

Sokszor nem a helytelen életmód miatt alakulnak ki fogászati problémák. A cukorbetegek és a terhes nők körében nagyon gyakori az ínyvérzés, ínygyulladás. A terhes nőknél a megváltozott hormonműködés okozza az íny érzékenységét, ami miatt pedig hamarabb begyullad, ha nem fordítunk kellő figyelmet a szájhigiéniára. A cukorbetegeknél egész más az ok. Náluk a csökkent nyálelválasztás miatt kialakult savasabb pH-érték a felelős. A már korábban említett baktériumok könnyen elszaporodhatnak savas környezetben, ezzel pedig csak még inkább növelik a fogszuvasodás kockázatát.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?