Együnk színeket! - Szivárvány, a tányérunkon!
- Dátum: 2018.03.17., 21:26
- Martinka Dia
- ásványi anyag, avokádó, barack, bevásárlás, bogyós gyümölcs, bolt, brokkoli, burgonya, cékla, citrom és banán, dió, egészséges, életmódváltás, életritmus, ételfesték, étkezés, étkezni, evés, évszak, fahéj, fekete retek, fekete ribizli, friss, fűszerek, görögdinnye, grapefruit, gyömbér, gyönyörködtet, gyönyörű, gyümölcs, hangulat, hiánybetegségek, hónapok, hűtő, izgalmas, karfiol, kékszőlő, kivi, konyha, kukorica, kurkuma, magvak, málna, mangó, mogyoró, műsütemény, nappal, narancs, nyers, olívabogyó, padlizsán, paradicsom, párolt, petrezselyem, piros, pirospaprika, pompázik, retek, ribizli, rizs, ruhák, sárga paprika, sárgarépa, spenót, sporttevékenység, sütőtök, szamóca, szeder, szervezet, szeszélyes, szezonális, színek, színes, színes étel, színgazdag, színkavalkád, színpompás, szivárvány, tányér, tavasz, vérnarancs, virágok, vitamin, vörös áfonya, vöröskáposzta, zeller, zöld olívabogyó, zöldalma, zöldborsó, zöldsaláta, zöldség
Gyönyörű évszaknál járunk, elkezdődött a tavasz, igaz szeszélyes mivolta ugyan még megmutatkozik, de mégis az év legizgalmasabb hónapjait jelenti. Gondolj csak a kedvenc színeidre, s most nemcsak a ruháidról beszélek, hanem szivárványszínű virágokról, színes ételekről, fűszerekről. Együnk tavasszal színeket!
A színekben gazdag ételek alatt egyáltalán nem az ételfestékkel színezett műsüteményeket értem, hanem a természet adta egészséget, mediterrán ételeket, színes gyümölcsöket, zöldségeket, a szivárvány minden színében pompázva!
A színes ételek nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem igazán egészségessé és változatossá teszik a feltálalt fogásokat. Aki sokféle színű zöldséget, gyümölcsöt, szezonális, friss élelmiszert pakol a tányérjára, az biztos lehet benne, hogy elkerülik a hiánybetegségek, s feltölti szervezetét a legfontosabb vitaminokkal, ásványi anyagokkal.
Nem tudom nem megjegyezni minden alkalommal, hogy a tavasz különösen jó időszak az életmódváltásra, hiszen ilyenkor megváltozik az életritmusunk, az étkezésünk. Sokkal hosszabbak a nappalok, szebb az idő, jobb a hangulatunk. Szabadtéri sportolásra csábít a napsütés, és rengeteg színes étellel tölthetjük fel a hűtőt, konyhát.
A nyers, vagy párolt zöldségek és gyümölcsök segítségével ráadásul, a télen meggyengült immunrendszerünket is újra megerősíthetjük. Ebből is látszik, hogy a tavaszi életmódváltás könnyen összekapcsolható a szezonális étrenddel, rendszeres sporttevékenységekkel, szabadtéri edzéssel.
Mindenkit buzdítok arra, hogy ma a boltban színes élelmiszereket vásároljon! Kóstoljon meg új ízeket, használjunk bátran zöldfűszereket, színes gyümölcsöket, zöldségeket! Csipegessünk a szivárvány minden színéből! Ha így étkezünk, az egész szervezetünk megkapja azt, amire szüksége van.
S most színezzük ki a tányérunkat!
Piros ételek közül a piros bogyós gyümölcsöket válasszuk, mint például a szamóca, ribizli, vörös áfonya, vérnarancs, málna. Nyáron a görögdinnye, zöldségek közül a paradicsom, retek, pirospaprika.
Fehér is jöhet a kosárba, burgonya, zeller, karfiol, rizs, de tegyünk mellé narancsot is, vagy sütőtököt, kukoricát, sárgarépát, barackot, mangót, sok béta-karotint tartalmaznak. Kiváló fűszereink közül a kurkuma, a gyömbér, vegyünk belőle!
A gyönyörű lilás színű padlizsán, vagy a vöröskáposzta, az élénk cékla vagy szeder, kékszőlő is gusztusos étel a tányéron, emellett serkentik az agyműködést, javítják a memóriát, stabilizálják a vércukorszintet és rengeteg energiát biztosítanak.
A zöld színt bevihetjük néhány avokádó, zöldsaláta, spenót, brokkoli, zöld olívabogyó, zöldborsó, petrezselyem, zöldalma, kivi segítségével, ezek magas klorofil tartamúak, méregtelenítő, vérképző, tisztító, máj- és epevédő hatásúak.
Narancsszínt már tettünk az asztalra, jöhet mellé citrom és banán, grapefruit vagy sárga paprika, ezek erős antioxidáns hatásúak.
A barna színt megadják nekünk a magvak, mogyoró, dió, vagy fűszereink közül a fahéj.
Feketét is ehetünk, miért is ne, olívabogyó, fekete ribizli, vagy fekete retek is megkóstolandó, a fekete is elfér a színek között.
A színpompás ételek és azok előnyeinek felsorolásával órákat lehetne eltölteni. Én épp ráérek, azonban most mégsem ragozom tovább a témát. Veszek én is inkább, gyorsan, néhány színt a vacsorához. A lényeg, hogy ne teljen el nap a fogyasztásuk nélkül. A színes gyümölcsök, zöldségek, fűszerek nagyon fontos tápanyagforrást jelentenek, ezért nem hiányozhatnak a tányérunkról.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.