Menü

Miért olyan nehéz a gyereknevelés?

Fel a kezekkel, aki tökéletes szülőnek érzi magát! Senki? Nem meglepő. Noha most már könyvek és előadások tömkelege elérhető gyereknevelés témában, a feladat mégis különösen nehéznek tűnik. Nincs olyan anyuka és apuka, akinek ne lenne egy kis lelkiismeret-furdalása ezen a téren. De íme a válaszok, hogy miért nem tudunk kifogástalan anyukák és apukák lenni.

Hiába van elképzelésünk arról, hogy milyen a jó szülő, hiszen minden gyermeknek másra van szüksége. Akinek több csemetéje van, tudja, hogy a személyiségük jelentősen különbözik, és ugyanazzal a neveléssel teljesen más és más ember válik belőlük, másképpen reagálnak ugyanazokra a dolgokra. Lehet, hogy amit az egyik viccesnek tart, az a másik számára különösen bántó. Hiszen határozott személyiségkészlettel érkeznek a világra. No de ember legyen a talpán az a szülő, aki a kicsinye tulajdonságaira szabott nevelést tud biztosítani minden esetben.

S bizony sokszor az „élet”, a hétköznapok is közbeszólnak. Előfordul, hogy gyermekünk nagyon vár minket haza, de túlóráznunk kell, különben elveszítjük a munkánkat. Vagy hogy éppen nem tudunk türelmesek lenni a századik „miért” után, vagy a hisztikorszak kellős közepén. Hiába olvastunk el tucatnyi könyvet, és fogadtuk meg, hogy Vekerdy Tamás minden tanácsát betartjuk, a valóság sokszor más.

Persze törekedjünk arra, hogy gyermekünknek a legjobbat adjuk, s próbáljunk fejlődni, hiszen a szeretetteljes és békés családi élethez igenis tudatosságra van szükség, nem csak a párkapcsolat és házasság, hanem a gyereknevelés területén is. De ne ostromoljuk magunkat, ha nem felelünk meg a saját magunk és a társadalom által támasztott, általában teljesíthetetlen elvárásoknak!

A gyerekeknek nem tökéletességre van szüksége, hanem szeretetre és őszinteségre. Neki is elmondhatjuk, elmesélhetjük a kételyeinket, aggodalmainkat ezen a téren. Hiszen nem a tekintély a cél, hanem a bizalmas légkör.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.