Menü

A munka rabságában

Alkohol, drog, cigaretta, szerencsejáték és munka... Mi a közös bennük? Az, hogy mindegyik függőséget okozhat. A munkamánia, angolul ismertebb nevén workaholic valóban létező jelenség, de a felismerése jóval nehezebb. Most kiderül, hogy mi a pszichológiai háttere.

A legtöbb függőség esetén érvényes jelenség, hogy a külvilág számára hamarabb nyilvánvalóvá válik, hogy baj van, mint magának az érintettnek. A munkamániánál ez hatványozottan igaz, ugyanis csak a mennyiség teszi kórossá a szituációt, önmagában pedig az életünk alapvető részét képezi. Sőt mi több, a társadalom által természetesen elvárt és (lehetőleg) jutalmazott dologról van szó, így nem könnyű felismerni azt a munkamennyiséget, ami már nem egészséges. Mik a "munkaalkoholista" ember jellemzői?

1. Nyilvánvaló, hogy túl sokat dolgozik. De számára ez nem csupán túlóra, hanem az élet fontos és velejáró része. Indoklás természetesen mindig akad...

2. A figyelme beszűkül a munka irányába, ez képezi idejének - no és persze beszédtémájának - legfontosabb részét. Az élet egyéb területeinek fontossága elsorvad, és minden a munkája mögé sorolódik.

3. Képtelen kikapcsolódni. Szabadidős tevékenységei jelentősen lecsökkennek vagy elvesznek. Nem szívesen szánja rá magát, hogy elszakadjon a munkájától, "nem teheti meg" - mondja, de ha mégis, akkor ötpercenként csekkolja az e-mailjeit, és a legképtelenebb helyzetekben is felveszi a telefont. Üdülés vagy családi program mit sem számít, ő készenlétben áll. Természetesen csak a megélhetés, az alkalmazottak, vagy egyéb külső tényezők miatt, "nem jókedvéből teszi"- állítja.

4. Ha nem dolgozhat, akkor úgy érzi, baj lesz belőle, és légüres térbe kerül, ahol már nem is érzi otthonosan magát. Stresszel akkor is, ha dolgozik, és akkor is, ha nem...

"A feleségem állandó készenlétben állt, és a rettenetes, ordibálós főnökének bármikor hajlandó volt felvenni a telefont. Egyszer nyaralni mentünk, és a komp közepén ugrált a térerőért, hogy valamilyen elektronikus dokumentum ügyét megvitassák. Nyár, napsütés, hullámok - a nejemet nem nyűgözték le, csak a munkán kattogott folyamatosan, hiába reménykedtem abban, hogy külföldön talán majd kikapcsolódik. Sok házimunkát én végeztem, de ő főzött a gyerekeknek, sőt nekem is. Közben viszont ott volt mellette a laptopja a konyhában, és folyamatos készenlétben állt. Noha jól jött az az összeg, amit keresett, nem voltunk rászorulva, és az ő eszével sok más munkahelyen is kaphatott volna ugyanennyit. Nem tudtam rábeszélni, hogy felmondjon. A főnökének és a beosztottaknak szüksége van rá - mondta. A családjának is szüksége lett volna, de ezt elengedte a füle mellett. Végülis elváltunk, pedig szerettem őt." - meséli Balázs.

A jelenség férfiakat és nőket egyaránt érint, de férfiak körében gyakoribb, hogy nem csak a munka elkötelezettjévé, hanem rabjává is válnak. A függőségben szenvedő emberek jellemzője lehet a siker hajszolása, a megfeleléskényszer, a maximalizmus, valamint az élet egyéb területeivel való elégedetlenség. Gyakran előfordul, hogy például sikertelen, tudat alatt boldogtalan házasságból menekülnek a munka világába, vagy ez egyfajta legálisnak számító énidő és önmegvalósítási felület nekik, amely által az otthoni kötelezettségek alól szabadulhatnak. Kötődési problémák szintén vezethetnek munkaalkoholizmushoz.

A gyógyuláshoz arra van szükség, hogy az érintett felismerje a problémát, és egyéni vagy csoportos terápia során szakember segítségével megtalálják, hogy milyen gyermekkori élmények, életesemények váltották ki a függőségi szituációt.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.