Gombafogyasztás okosan
- Dátum: 2016.09.07., 14:05
- daganat, egészséges táplálkozás, energiaszegény, érrendszer, fagyasztott, fehérje, gomba, gombaismereti tanfolyam, kirándulás, koleszterinszint, máj, mélyhűtött, mérgező, piac, vércukorszint, vérnyomás, zöldség
A gomba nagyon egészséges, de sokakban felmerül a kérdés: hogyan és milyen formában fogyasszuk, hogy biztonságos, de mégis annyira friss legyen, hogy élvezhessük a vele járó előnyöket? No de elsősorban, miért is olyan egészséges a gomba?
A legnagyobb előnye, hogy energiaszegény tápláléknak számít, mégis laktat, és sok-sok fehérjét tartalmaz. Ezen túl a fajtától függ, hogy melyik típusnak mik a pozitív előnyei. Sok közülük kiváló hatással van a magas vérnyomásra, valamint a daganatos beteségekre. Van továbbá, amelyik csökkenti a koleszterinszintet, védi a májat, javítja az érrendszert, és meggátolja a vérrögök kialakulását, vagy csökkenti a vércukorszintet és pusztítja a vírusokat.
Mint minden zöldség esetében (noha a gomba nem tartozik a zöldségek közé a legáltalánosabb nézettel ellentétben!), a gombára is igaz, hogy minél frissebb, annál egészségesebb és finomabb. A legtöbben azonban félnek gombát szedni az erdőben, vagy vásárolni a piacon, mert nem tudják, hogy biztosan fogyasztható, és nem mérgező gombáról van-e szó.
Kiránduláskor azonban kár lenne elszalasztani a fellelhető friss és finom gombákat. Első körben érdemes beszerezni egy kisméretű gombahatározót, amit bármikor magunkkal vihetünk terepre. Ha itt nagyjából megtaláljuk, mely fajtáról lehet szó (ne aggódjunk, idővel ez is gyorsabban fog menni), és elsőre begyűjtésre érdemesnek találjuk, akkor szedjük fel, majd hazaérve mutassuk meg a termést egy gombaszakértőnek.
Bár azt hihetjük, hogy egyre kevesebb ilyen szakember van, ez tévhit - manapság újra indítanak gombaismereti tanfolyamokat még vidéki városokban is. A különösen érdeklődők egy ilyen képzésre is benevezhetnek. A piaci áruval valóban érdemes a kellő óvatossággal bánni - győződjünk meg róla, hogy bevizsgált termékről van-e szó, vagy hozzáértő-e a forrás, akitől vásárolni kívánunk.
Természetesen a konzerves, vagy fagyasztott változatát sem kell elvetni a gombának - hisz még így is sok más ételnél jóval egészségesebbnek számít. Ha szezonon kívül is szívesen fogyasztunk gombát, akkor érdemes ezt választani, továbbá ha sietünk, és így kell főtt-sült ételt összeállítanunk.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?