Menü

TBC: Biztonságban vagyunk, de figyelnünk kell

  • Dátum: 2016.04.11., 12:27

A TBC egy, Európában ma már szerencsére ritka, ám potenciálisan veszélyes fertőző betegség, amelyet folyamatosan kontroll alatt kell tartani.

Magyarország remekül áll a tuberkulózis (TBC) elleni küzdelemben, de a betegség visszaszorulása szervezett és kemény munka eredménye, ráadásul ez a feladat ma is folyamatos, nem állhat le.

Nézzük, mit ír a Wikipédia a magyarul gümőkórnak is nevezett betegségről! „A gümőkór vagy tuberkulózis (tbc) (tuberculosis) egy olyan fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis baktérium okoz, és ami leggyakrabban a tüdőt támadja meg (pulmonáris tbc), de megtámadhatja a központi idegrendszert agyhártyagyulladást (meningitis tuberculosa) okozva, a nyirokrendszert és a vérkeringést is, szintén érintettek lehetnek az ivarszervek, húgyutak, csontok, ízületek, és még a bőr felülete is, azaz gyakorlatilag majdnem minden szerv és szervrendszer. A pulmonáris (tüdőt támadó) tbc-s beteg tüdejében gümők keletkeznek. A gümő a latin tuberculum fordítása. Innen jön a gümőkór név. A gümők megakadályozzák a normális tüdőfunkciót, emellett bizonyos káros (toxicus) anyagokkal árasztják el a szervezetet.” (forrás: www.wikipedia.hu)

A TBC tehát egy nagyon komoly megbetegedés, veszélyeiről elég csak annyit mondani, hogy bő száz évvel ezelőtt a halálesetek egynegyedét ez a fertőzés okozta hazánkban. A kórokozót egyébként 1882. március 24-én azonosították, s ez a nap ma a tuberkulózis elleni harc világnapja. Az időben előrehaladva az orvostudomány egyre inkább nyerésre áll a betegséggel szemben, ugyanakkor tudni kell, hogy Afrikában és Ázsiában még ma is sok ember halálát okozza a TBC.

A betegség visszaszorulása nem jelenti azt, hogy ne kelljen védekezni ellene folyamatosan. Ebben a küzdelemben a megelőzés, azaz a védőoltás mellett a rendszeres tüdőszűrés is fontos szerepet kap. A honi rendszer hatékonyan működik, amit jól mutat, hogy nálunk minimális az előfordulás, miközben több szomszédos országról sajnos ez nem mondható el.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.

Milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A piócás kezelés köztudottan egy ősi természetes gyógymód, több ezer éve használják a gyógyításban. Hatékonyságát eredmények bizonyítják. Vajon milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

Az elektromos cigi káros hatásai

Az elektromos cigaretta egyszeri használata is ártalmas és bajt okozhat, ennek ellenére nagyon népszerű: több millió ember érintett. Akik ezt az eszközt használják, vagy csak kipróbálták, azoknál egy nagyon veszélyes betegség kockázata nő meg. Az elektromos cigi káros hatásait vizsgáljuk.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.