Menü

Kampány a megelőzésért – „a férjek védelmében”

  • Dátum: 2015.11.20., 11:01

Magyarországon, a prosztata rosszindulatú elváltozása, a második leggyakoribb halálok az ötven éven felüli férfiak körében. Statisztikai adatok szerint évente ezerötszázan halnak meg és hatezer új beteget regisztrálnak. Pedig ez a betegség, időben felfedezve SZÁZ SZÁZALÉKOSAN gyógyítható!

Ahogy a nőknél a mell vagy a méhnyakrák megelőzhető szűrésekkel, illetve időben felfedezve, az esetek döntő többségében gyógyítható, úgy érdemes mind többet beszélni arról, hogy a férfiak betegsége, a prosztata rosszindulatú betegsége is megelőzhető és gyógyítható! Amíg a nők másfélszer többször mennek orvoshoz, mint férfi társaik, addig egy férfi sok esetben csak akkor megy, ha valamelyik családtagja – leginkább a párja „elküldi”, vagy már komoly indoka van arra, hogy orvoshoz forduljon. Elérkezett tehát az ideje annak, hogy a férfiak is beírják a naptárukba az évi egy alkalmas urológiai szűrővizsgálatot 45 év felett. A szakorvosok szerint ugyanis ez az egyetlen módja annak, hogy időben észrevegyük, ha valami nincs rendben. A prosztata elváltozásai ugyanis nem minden esetben okoznak panaszt. Amikor azonban ez gesztenye nagyságú szerv már panaszokat okoz – vizelési panaszt illet esetleg valamilyen fájdalmat -, a gyógyulás esélye sokkal kisebb lehet.

A fájdalommentes vizsgálatról

Már egy vérvétel után, a vérmintából következtetni lehet arra, van-e valamilyen gond a prosztatával. Ha megemelkedett az úgynevezett PSA (prosztata specifikus antigén) értéke, az több elváltozás lehetőségét mutathatja. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyből rosszindulatú is lenne. Lehet gyulladás vagy megnagyobbodás. Azonban fontos, hogy a PSA érték jelzi, a jelenségre akkor is oda kell figyelni, ha nem okoz panaszt a betegnek. Ezért, amennyiben nem egyértelmű, hogy rákos elváltozásról van szó, a vérvételt három hónap múlva meg kell ismételni, hogy a PSA érték dinamikáját nézve kerüljön közelebb az orvos a pontos diagnózishoz.

A szűrés második fontos eleme a fájdalommentes ultrahang vizsgálat, amelyen jól látszik a prosztata mérete, szerkezet. Ha ez a szerkezet homogén, nincsenek benne világosabb foltok és a PSA is normális szintet mutat, akkor nagy valószínűséggel, a prosztatával nincs komolyabb gond. Azonban, ha az ultrahang inhomogenitást mutat, mindig gondolni kell arra, hogy vagy krónikus gyulladás, vagy rosszindulatú elváltozás állhat a háttérben – amelyre általában a vérvétel eredménye, ahogy említettük általában utal is. E két vizsgálat mellé elengedhetetlenül fontos a harmadik, az úgynevezett tapintásos vizsgálat, amely mindössze pár másodperces és NEM fájdalmas. Feltehetően ez az a vizsgálat, ami leginkább visszafogja a férfiakat abban, hogy elmenjenek a prosztata szűrésre. Jóllehet ez a tapintásos vizsgálat és a vérvétel eredménye együtt már megközelítő pontossággal jelzi, ha gond van. A manuális vizsgálat ugyanis akkor fáj, ha gyulladásban van a prosztata. Ha a gyulladást nem kezelik – mert nem nem derül ki, fennáll ez a helyzet – kialakulhat egy krónikus gyulladásos állapot, amely a beteg számára akár évekig, kisebb - nagyobb panaszokat okozhat. Ezek lehetnek: alhasi-heretáji, lágyékhajlati, keresztcsonttáji, végbéltáji, gáttáji diszkomfort érzés és/vagy fájdalom, valamint különböző mértékű vizelési panaszok. Amennyiben a prosztata azonban – úgynevezett - porckemény tapintatú az felveti a rosszindulatú daganat lehetőségét, azonban a tömöttebb tapintatú prosztata sem feltétlen jelent rákos daganatot, amennyiben a PSA érték nem kiugróan magas. Ebben az esetben általában 3 hónapos, úgynevezett antiflogisztikus (gyulladás csökkentő) kezelést alkalmaznak, amelynek végeztével megismétlik a vizsgálatokat. Ha a PSA szint továbbra is emelkedett illetve tovább emelkedik, akkor szükséges elvégezni a biopsziát, vagyis a fájdalmatlan (rövid altatásban végzett) mintavételt.

Ha azonban a beteg tünetmentes és a vizsgálati eredmények is jók, a páciens rendben van.

Fontos azonban kiemelni, hogy a prosztata mérete és prosztata panaszok között nincs egyértelmű összefüggés. Kétszer nagyobb prosztata sem feltétlen okoz panaszokat, azonban alig nagyobb prosztata is okozhat súlyos vizelési panaszokat, akár vizelet elakadást is, ha a megnagyobbodás a prosztata centrális részét érinti, amely a húgycsvet veszi körül. Azonban az ideje korán felfedezett, esetlegesen rosszindulatú elváltozás esetében is száz százalékos gyógyulás remélhető a manapság alkalmazott terápiákkal. Ezért van tehát óriási jelentősége a szűrővizsgálatoknak!

Ezért is csatlakozott ebben az évben a Róbert Kórház & Rendelőintézet ahhoz a world wide kampányhoz, amely a novemberi hónapot a prosztatarák megelőzés hónapjának szánja – immár évek óta.

Forrás:
Róbert kórház & Róbert rendelő

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.