Menü

Az „ingyen bébiszitter” agresszívvá teheti a gyereket

A gyerekek környezete sok szempontból megváltozott, eltűntek a nagycsaládok, nincs meg a természet közelségének élménye. Másféle hatásrendszer veszi körül a gyerekeket, ezt tudomásul kell venni, de fontos, hogy az érzelmi biztonság a megváltozott körülmények ellenére is megmaradjon.

A társadalom működésének megváltozása, és a mindennapi élet átalakulása önmagában nem rossz, vagy jó. De fontos, hogy a változás negatív következményei ne a gyerekeket terhelje, legalábbis is ne minden akadály nélkül. A tévénézés, számítógépezés, netezés negatív hatásait még mindig nem kezelik kellő tudatossággal a szülők. Ezeknek az eszközöknek a használata a mindennapok természetes részévé vált, szülőként nagy felelősség, hogy ezt a tényt, hogyan kezeljük a gyerekneveléssel kapcsolatban.

Nem új keletű figyelmeztetése a szakembereknek, hogy a tévénézés, számítógépezés negatív hatást gyakorol a gyerekekre, de még mindig nem feltétlenül egyértelmű a szülők számára, hogy a tévénézés nem bébiszitter. És nemcsak a függőség kialakulásának veszélyéről van szó.

A gyerekeket rengeteg információ éri, ennek feldolgozása komoly feladatot jelent számukra. Az információfeldolgozást az aktív, mozgásos tevékenységek és a belső képalkotás segíti. Ezek nélkül sok-sok frusztráció halmozódik fel bennük, mely könnyedén agresszióba torkolhat. A tévénézés, számítógépezés, netezés sem a belső képalkotást, sem az aktivitást nem segíti, sőt egyenesen gátolja. Éppen ezért nem is feltétlenül a tévében nézett film, vagy mese tartalma teszi a gyereket agresszívvá, hanem az ezzel járó lefojtott aktivitás.

Persze nem könnyű, hiszen az anyák és apák nem feltétlenül lustaságból ültetik gyereküket a tévé elé. Mi találtuk ki magunknak a kis családot, melyben csak a szülők vannak jelen, meg a gyerekek. Nagycsaládtól izolált szülőként nehéz helytállni minden gyerekkel és háztartással kapcsolatos feladatban. Bár a világban erőteljes az elidegenedési folyamat, biztosítanunk kell az érzelmi biztonságot gyermekeink számára. Hogyan tehetjük ezt meg? Figyelemmel, érzelmi odafordulással, melyeket olyan végtelenül egyszerű játékokon keresztül közvetíthetjük gyerekeink felé, mint például a csiklandozás, térden lovagoltatás, mondókázás, és egyéb mindenféle ölbéli játék. És persze meséljünk, amennyit csak tudunk! A mese ugyanis nem csak a szülő-gyermek kapcsolatra van rendkívül pozitív hatással, hanem nagyban elősegíti a feldolgozást, mivel a belső képalkotás lehetőségét teremti meg.

Kép forrása: flickr.com Fotós: Luci Correia

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.